Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
Stalen wielen

Stalen wielen

Datum: 6 Juni 2023 Auteur:Kay Verhalle minuten lezen
Stalen wielen hebben een extreem hoge duurzaamheid en draagvermogen. Ze zijn vervaardigd van massief staal (C45) en op maat gedraaid door een CNC machine. Ze hebben uitstekende eigenschappen zoals duurzaamheid, sterkte en hittebestendigheid. Stalen wielen zijn geschikt voor verschillende toepassingen waar betrouwbaarheid en draagvermogen cruciaal zijn. Hoewel er betere alternatieve loopvlak materialen beschikbaar zijn, hebben stalen wielen unieke voordelen die hen een populaire keuze maken in uiteenlopende sectoren.

Wat zijn stalen wielen?

Stalen wielen zijn een type wielconstructie dat gemaakt is van C45 staal. Ze worden vaak gebruikt als zwenkwiel voor zeer zware toepassingen onder een chalet, of als flenswiel voor een smalspoor kar. Deze wielen bestaan uit een volledig massief CNC gedraaid stalen wiel, waarin een kogellager passing in zit met twee kogellagers en een afstandsbus. Stalen wielen worden gewaardeerd om hun uitstekende draagvermogen, betrouwbaarheid en weerstand tegen slijtage. 

De eigenschappen van stalen wielen

Stalen wielen hebben verschillende eigenschappen die ze wel of niet interessant maken voor een toepassingen. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken:

  1. Hoog draagvermogen: Stalen wielen kunnen tientallen jaren meegaan onder extreem zware belastingen. Ze zijn cnc gedraaid van massief staal C45 waardoor ze zeer bestand tegen slijtage, schokken en stoten.

  2. Geen Demping: Een stalen wiel heeft geen demping, waardoor het enkel toegepast kan worden op vlakke en schone ondergronden. Daarnaast is staal niet vriendelijk voor de ondergrond, wat op lange termijn gaat slijten.

  3. Chemische bestendigheid: Staal C45 vertoont een uitstekende chemische bestendigheid en is in staat om veelvoorkomende chemicaliën, oliën en oplosmiddelen te weerstaan. Dit maakt stalen wielen uitermate geschikt voor toepassingen waarin contact met chemische stoffen onvermijdelijk is, waardoor ze betrouwbaar blijven in veeleisende omgevingen.

  4. Uitstekende slijtvastheid: De hoge slijtvastheid van staal zorgt ervoor dat stalen wielen langdurig gebruikt kunnen worden, zelfs onder extreme belastingen op vlakke oppervlakken. Dit resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen op het gebied van onderhoud en verlengt de levensduur van de wielen aanzienlijk. Dankzij deze eigenschap kunnen stalen wielen met vertrouwen worden ingezet in situaties waarin intensief gebruik en zware belastingen vereist zijn.

Het verschil tussen staal en andere loopvlak materialen

Hoewel stalen wielen voordelen hebben, is het belangrijk om het verschil tussen staal en andere loopvlak materialen te begrijpen. Er zijn alternatieve materialen die kunnen worden gebruikt voor wielen, zoals gietnylon, polyamide, elastisch rubber of polyurethaan. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Hier zijn enkele verschillen tussen staal en andere loopvlak materialen:

  1. Gietnylon: Qua draagvermogen zijn gietnylon wielen het meest vergelijkbaar als stalen wielen. Gietnylon bestaat uit een duurzaam en hoogwaardig polyamide (PA6G) materiaal. Ze bieden uitstekende slijtvastheid, lage rolweerstand en zijn extreem slagvast. In vergelijking met stalen wielen zijn gietnylonwielen vloervriendelijker en prijs technisch interessanter. Ze worden vaak gebruikt in sectoren zoals de chaletbouw en machinebouw.

  2. Polyamide: Polyamide wielen, ook bekend als nylon wielen, vertonen vergelijkbare eigenschappen als gietnylonwielen. Ze zijn duurzaam, slijtvast en bieden goede schokabsorptie. Polyamide wielen hebben uitstekende glij- en rolprestaties, waardoor ze vaak gebruikt worden voor toepassingen zoals transportkarren, apparaten en werkbanken.

  3. Elastisch rubber: Wielen met een elastisch rubberen loopvlak bieden uitstekende schokabsorptie en geluidsdemping. Ze hebben een hoge demping en bieden een goede grip, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen waar tractie en demping van trillingen belangrijk zijn. Elastisch rubber wielen worden vaak gebruikt voor flightcases, magazijnkarren en machines.

  4. Polyurethaan: PU wielen combineren de eigenschappen van rubber en kunststof. Polyurethaan combineert de elasticiteit van rubber met de hardheid van nylon. Wat resulteert in een robuust, slijtvast en dempend loopvlak met een hoog draagvermogen. Polyurethaan wielen hebben een hoge draagkracht en kunnen zowel op effen als oneffen ondergronden worden gebruikt. Ze worden vaak toegepast voor toepassingen zoals rolcontainers, transportkarren en industriële apparatuur.

Het kiezen van het juiste loopvlakmateriaal is afhankelijk van de specifieke vereisten van de toepassing. Stalen wielen bieden een zeer hoog draagvermogen maar bezitten geen duurzame eigenschappen voor vloeren. Daarentegen biedt gietnylon en polyamide een betere oplossing maar met een lager draagvermogen. Indien de toepassing het draagvermogen van polyurethaan aan kan is pu vaak de meest optimale oplossing. Stalen wielen blijven echter een betrouwbare keuze in situaties waarin duurzaamheid en een hoog draagvermogen van essentieel belang zijn.

De stalen wielen van Interwiel

Bij ons vind u een assortiment stalen wielen die voldoen aan hoge kwaliteitsnormen met diverse maten en ontwerpen. Mocht u meer informatie willen over stalen wielen en de mogelijkheden daarvan, neem vrijblijvend contact met ons op via [email protected], +31 (0)26 383 5988 of live chat.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0