Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,4/5 tm-google
Overzicht: Alle wielen materialen uitgelegd

Overzicht: Alle wielen materialen uitgelegd

Datum: 8 Juni 2023 Auteur:Kay Verhalle minuten lezen
Het kiezen van het juiste loopvlakmateriaal voor zwenkwielen en wielen is van groot belang voor optimale prestaties en duurzaamheid. Materialen zoals polyurethaan, nylon, TPR rubber, elastisch rubber en volrubber hebben elk hun unieke eigenschappen en voordelen. Nylon is zeer slijtvast en heeft een hoog draagvermogen, elastisch rubber absorbeert schokken en vermindert geluid, polyurethaan heeft de elasticiteit van rubber in combinatie met het draagvermogen van nylon, TPR rubber is uitstekend voor meubels of apparaten en volrubber heeft prima eigenschappen en is het minst kostbaar. Door het begrijpen van de verschillen tussen de materialen kunnen gebruikers een weloverwogen keuze maken die aansluit bij hun specifieke behoeften en toepassingen.

Waarom het kiezen van het juiste loopvlak belangrijk is

Het kiezen van het juiste loopvlak voor zwenkwielen en wielen verbetert over algemeen de gebruiksvriendelijkheid van een toepassing. Het loopvlak is het gedeelte van het wiel dat in contact komt met de ondergrond. Het materiaal waaruit het loopvlak is vervaardigd, bepaalt samen met de velg en wiellager in grote mate de prestaties en duurzaamheid van het wiel. Voor toepassingen die intensief gebruikt worden is het belangrijk om de eigenschappen en voordelen van verschillende loopvlakmaterialen te begrijpen, zodat u een weloverwogen keuze kan maken die aansluit bij uw toepassing.

Welke soorten wielen zijn er?

Er zijn verschillende materialen die worden gebruikt voor loopvlakken van zwenkwielen en wielen. In zijn algemeenheid zijn de materiaalsoorten te onderscheiden in drie hoofdcategorieën: namelijk PU wielen, nylon wielen en rubber wielen. Binnen iedere groep zijn er velen mogelijkheden aan wielen met hetzelfde loopvlak, maar met andere specificatiekeuzes. Denk bijvoorbeeld aan diverse wielbreedtes, wieldiameters, wiel kernen, wiellagers en Shore hardheden. Hieronder worden de veelvoorkomende materialen specifiek beschreven, samen met hun eigenschappen en voordelen.

PU - Polyurethaan

polyurethaan loopvlakPolyurethaan (PU) is een populair materiaal voor loopvlakken van wielen vanwege zijn uitstekende eigenschappen. Polyurethaan is een kunststof soort wat de elasticiteit van rubber combineert met de hardheid van nylon. Het biedt een goede slijtvastheid, is bestand tegen chemicaliën, heeft een lage rolweerstand en heeft een goed draagvermogen. PU-wielen hebben een lichte demping en zijn ideaal voor het gebruik voor vlakke en oneffen oppervlakken. Ook is polyurethaan relatief stil tijdens het rollen en veroorzaakt minimale trillingen. PU-loopvlakken hebben bij intensief gebruik een lange levensduur en zijn verkrijgbaar in verschillende combinaties, waardoor het gemakkelijk toegepast kan worden voor de toepassingen zoals bijvoorbeeld werkbanken, rolcontainers en apparaten. 

Nylon - Polyamide

polyamide loopvlakNylon (ook bekend als polyamide) is een ander veelgebruikt materiaal voor loopvlakken van wielen. Polyamide is een hard kunststof waardoor het een hoog draagvermogen combineert met robuuste, slag- en slijtvaste eigenschappen. Ook biedt nylon geen demping, waardoor het bij langdurige stilstand geen platte kant op het loopvlak veroorzaakt. Echter is het materiaal niet geluiddempend en kan het op oneffen of vieze ondergronden trillingen veroorzaken. Op een vlakke en schone ondergrond bieden ze een zeer lage rolweerstand. Voor toepassingen zoals materiaal-karren, dolly's en rolcontainers, die zeer intensief gebruikt worden bieden nylon wielen een lange levensduur.

TPR rubber

elastisch rubber loopvlakThermoplastisch - TPR rubber is een rubbersoort dat vaak wordt gebruikt als loopvlak voor apparaten-, meubel- en transportwielen. Thermoplastisch rubber laat geen strepen achter en kan toegepast worden op vlakke of ruwe oppervlakken. Het biedt een lichte demping, waardoor het een vloer besparende en stille werking heeft. Bij frequent gebruik is het materiaal slijtvast en heeft het een lange levensduur. Echter bij zeer intensief of robuust gebruik raden wij elastisch rubber, polyurethaan of polyamide aan. voornamelijk worden thermoplastische rubberen wielen toegepast voor meubels, apparaten en trolleys, ook kan het als een economische oplossing toegepast worden door fabrikanten van rolcontainers en transportkarren. thermoplastische rubberen wielen toegepast voor meubels, 

Elastisch rubber

elastisch rubber loopvlakElastisch rubber wordt gekenmerkt door zijn hoge elasticiteit en draagvermogen ten opzichte van andere rubbersoorten. Het biedt een uitstekende schokabsorptie en geluidsreductie, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar trillingen niet gewenst zijn. Ook laat elastisch rubber geen strepen achter en is geschikt voor vlakke ondergronden en buitenterrein. Binnen de rubber soorten, heeft elastisch rubber de laagste rolweerstand en is het meest bestand tegen slijtage en robuust gebruik, waardoor het vaak de beste keuze is voor toepassingen die intensief gebruikt worden. Elastisch rubberen wielen worden veelal toegepast voor flightcases, transportkarren en rolcontainers.

Volrubber

volrubber loopvlakVolrubber wielen zijn een economische oplossing voor toepassingen zoals afvalcontainers of simpele transportkarren. Volrubber heeft een relatief laag draagvermogen en laat lichte strepen achter. Het loopvlak heeft een prima rolweerstand en is bij normaal gebruik slijtvast. Ook heeft het een goede demping waardoor het verreden kan worden op buitenterrein en vlakke ondergronden.

rolweerstand / draagvermogen zwenkwielen

Invloed draagvermogen op de rolweerstand

Om de gebruiksvriendelijkheid van de toepassing te verbeteren is het van belang dat het juiste loopvlak wordt gekozen voor uw situatie. Vaak is deze keuze berust op het type materiaal, budget en het draagvermogen. 
In een situatie waarbij specificaties zoals de wieldiameter en wielbreedte van een wiel hetzelfde, maar ook op een vlakke en schone ondergrond verreden worden zullen de prestaties het meest worden beïnvloed door het draagvermogen en de rolweerstand, zoals wordt weergegeven in de grafiek.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de functionaliteit van de website goed werkt, het analyseren van website verkeer en om advertenties te personaliseren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Vergelijk producten0