Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
De rolweerstand van zwenkwielen uitgelegd

De rolweerstand van zwenkwielen uitgelegd

Datum: 21 Augustus 2023 Auteur:Kay Verhalle minuten lezen
Factoren zoals materiaalkeuze, lagering, wieldiameter, draagvermogen en ondergrond beïnvloeden allemaal de mate van rolweerstand. Door deze aspecten zorgvuldig af te stemmen op de toepassing, kunnen soepelere bewegingen, verbeterde efficiëntie en verminderd energieverbruik worden bereikt. Voor toepassingen die intensief gebruikt worden is een lage rolweerstand belangrijk.

Waarom een lage rolweerstand belangrijk is?

De rolweerstand verwijst naar de kracht die tegenwerkt wanneer een wiel over een oppervlak rolt. Afhankelijk van de toepassing kan de rolweerstand van belang zijn. Zo is het in veel gevallen voor meubels en apparaten die sporadisch en voor korte duur verplaatst worden niet van een cruciaal aspect om de rolweerstand te minimaliseren. Daarentegen bij logistieke transportkarren en zwaarlast toepassingen die intensief gebruikt worden verbeterd een lage rolweerstand de gebruiksvriendelijkheid en voorkomt het arbeidsklachten.

Om maximale efficiëntie en prestaties te realiseren is het belangrijk om te begrijpen welke factoren er van invloed zijn op de rolweerstand van zwenkwielen

Waardoor wordt de rolweerstand bepaald?

Materiaal

Het gebruikte materiaal voor het wiel loopvlak beïnvloedt rechtstreeks de rolweerstand. Materialen met een lage wrijvingscoëfficiënt, zoals volrubber, tpr rubber en elastisch rubber dragen bij aan een hogere mate van rolweerstand. Daarnaast bieden polyamide wielen de laagste rolweerstand, echter heeft het geen demping waardoor de gebruiksvriendelijkheid op oneffen en onschone vloeren niet optimaal is. Polyurethaan daarentegen is een combinatie van hard kunststof met de elasticiteit van rubber, hierdoor heeft polyurethaan een iets hogere rolweerstand als polyamide. 

Lagering

De juiste lagering is van cruciaal belang voor de prestaties van een zwenkwiel, aangezien de axiale belasting op de schroefas en het lager wordt verdeeld. Het type lager dat wordt gebruikt, speelt een essentiële rol bij het mogelijk maken van een soepele rotatie. Er zijn verschillende soorten lagers beschikbaar, zoals glijlagers, rollagers en kogellagers, die allemaal ontworpen zijn om wrijving te verminderen en een gelijkmatige belasting en beweging te bevorderen, wat op zijn beurt de rolweerstand vermindert. Het is echter belangrijk op te merken dat de mate van rolweerstand kan variëren afhankelijk van het type lager dat wordt gebruikt.

Over het algemeen dragen alle soorten lagers bij aan het verminderen van de rolweerstand, maar ze doen dit op verschillende manieren. Kogellagers staan bekend om hun uitstekende prestaties en vermogen om de rolweerstand tot een minimum te beperken. Rollagers bieden een goed compromis tussen prestaties en kostenefficiëntie, terwijl glijlagers over het algemeen als minder optimaal worden beschouwd voor het minimaliseren van rolweerstand. Kortom, bij het kiezen van het juiste lager voor een zwenkwiel is het belangrijk om te overwegen welke mate van rolweerstand acceptabel is en welk type lager het beste aan de specifieke eisen van de toepassing voldoet.

Wieldiameter

Een belangrijke factor die de prestaties van zwenkwielen beïnvloedt, is de wieldiameter. Grotere wieldiameters ervaren over het algemeen minder weerstand tijdens het rollen. Dit komt door verschillende redenen:

Ten eerste heeft een wiel met een grotere diameter een groter contactoppervlak met het oppervlak. Dit resulteert in een betere verdeling van de belasting over een groter gebied, waardoor de druk op elk punt van het contactoppervlak wordt verminderd, wat leidt tot minder wrijving. Daarnaast vereisen kleinere wielen meer omwentelingen om dezelfde afstand af te leggen in vergelijking met grotere wielen. Elke omwenteling kost energie als gevolg van wrijving en vervorming. Grotere wielen hebben minder omwentelingen nodig om dezelfde afstand af te leggen, wat resulteert in minder energieverlies en dus een lagere rolweerstand.

Draagvermogen

rolweerstand zwenkwielen Toepassingen die het maximale draagvermogen van zwenkwielen benutten ondervinden een hogere rolweerstand dan een toepassing die minder draagvermogen benut. Dit komt doordat een hoger draagvermogen een grotere neerwaartse druk op het wiel en een grotere contactdruk tussen het wiel en het oppervlak creëert. Deze verhoogde druk kan de wrijving tussen het wiel en het oppervlak vergroten, wat resulteert in meer rolweerstand.

Het maximaal benutten van het toegestane draagvermogen van een zwenkwiel kan een indirecte invloed hebben op de rolweerstand. Wanneer een wiel langdurig in de buurt van of boven zijn draagvermogen statisch wordt belast, kan vervorming in het loopvlak optreden, wat de wrijving verhoogt en de rolweerstand verergert. Dit geldt enkel bij langdurige statische belastingen en zachtere materialen zoals rubber of polyurethaan.

Cylindrisch of gebolleerd loopvlak:

Bij sommige wielen loopt het loopvlak iets bol, dit noemen wij een gebolleerd loopvlak. Het gebolleerde loopvlak zorgt ervoor dat er minder contact wordt gemaakt met de ondergrond, hierdoor is er minder kracht nodig is om het wiel in beweging te krijgen. Voor toepassingen waarbij ergonomie van belang is zijn gebolleerde wielen een uitstekende keuze. 

Daarentegen zijn cylindrische loopvlakken meer voorkomend dan gebolleerde loopvlakken. Dit komt omdat een cylindrisch loopvlak een breder contactoppervlak heeft en daarmee ook een hoger draagvermogen creëert. Een cylindrisch loopvlak zorgt ook voor een soepele rol, maar in mindere mate ten op zichtte van een gebolleerd loopvlak.

Ondergrond

Het type oppervlak waarover de wielen bewegen, speelt een belangrijke rol in de rolweerstand. Gladdere oppervlakken bieden minder weerstand dan ruwe of oneffen oppervlakken. Het aanpassen van het wielmateriaal en de wieldiameter aan de specifieke ondergrond kan de rolweerstand optimaliseren voor een vlotte en moeiteloze beweging.

De zwenkrotatie

Een lichte zwenkrotatie verbeterd de gebruiksvriendelijkheid voor verschillende toepassingen, omdat het de prestaties, efficiëntie en duurzaamheid van het wiel aanzienlijk kan verbeteren. Dit geldt vooral wanneer we de interactie van verschillende componenten in beschouwing nemen, zoals het type draaikrans, het loopvlak en het wiel zelf.

Type draaikrans:

Standaard zwenkwielen bezitten een dubbele kogelbaan in de draaikrans, dit zorgt voor een soepele rotatie. Een vloeiende draaibeweging wordt bereikt doordat de kogels gelijkmatig de belasting verdelen en rollen in de loopbaan van de draaikrans.

Voor zeer hoogwaardige wielen voor de medische sector of extreem zware zwaarlastwielen wordt de draaikrans uitgerust met een taatslager en axiaal kegellager. Dit biedt een zeer lichte zwenkrotatie voor lichte toepassingen en een soepele draairotatie voor toepassingen die met meer dan 2 ton worden belast.

dubbele zwenkwielen rotatie

Dubbele wielen:

Het gebruik van dubbele wielen is de meest optimale oplossing om de wendbaarheid van een zwenkwiel te verbeteren. Door middel van het gebruik van een dubbel wiel vindt het hart van zwenkgaffel plaats tussen de twee wielen. Tijdens het draaien van de zwenkgaffel wordt er een tegendraadse werking tussen de wielen gecreëerd, waardoor het zwenkwiel de mogelijkheid heeft om om zijn axiale as te draaien (de draaicirkel wordt verkleind).

Ons assortiment

Ontdek ons uitgebreide assortiment hoogwaardige zwenkwielen en wielen die zorgvuldig zijn ontworpen met aandacht voor lage rolweerstand en optimale prestaties in verschillende omgevingen en toepassingen. Wij bieden oplossingen die voldoen aan uw eisen en verwachtingen op basis van van kwaliteit en betrouwbaarheid. Mocht u meer informatie willen over de mogelijkheden, neem dan vrijblijvend contact met ons op via [email protected]+31 (0)26 383 5988 of live chat.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0