Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
Passend draagvermogen kiezen voor zwenkwielen en wielen

Passend draagvermogen kiezen voor zwenkwielen en wielen

Datum: 14 September 2023 Auteur:Kay Verhalle minuten lezen
Draagvermogen is een cruciaal aspect bij het kiezen van zwenkwielen en losse wielen voor industriële toepassingen. Het dynamische en statische draagvermogen zijn van groot belang en worden beïnvloed door factoren zoals wielgrootte, materiaalkeuze, en de kwaliteit van de lagers. Een zorgvuldige afweging van deze factoren is essentieel om de efficiëntie en veiligheid van bedrijfsprocessen te waarborgen.

Hoe kies ik het juiste draagvermogen?

Het totale draagvermogen van zwenkwielen wordt berekend door het totale gewicht van de toepassing + de te transporteren goederen bij elkaar op te tellen. Het totale gewicht is nooit 100% evenredig verdeeld, doordat de goederen onevenredig verdeeld zijn, maar ook door lichte oneffenheden in de ondergrond. Om de veiligheid en duurzaamheid van zwenkwielen te garanderen raden wij aan om het draagvermogen met deze formule te berekenen:

- Deel het totale gewicht van de toepassing door 3 = Het gewenste draagvermogen per wiel

Voorbeeld:

Een transportwagen weegt 50 kilo en moet 250 kg kunnen vervoeren.

Draagvermogen = (50 + 250) / 3 = 100 kg per wiel

Wat houdt draagvermogen in?

Draagvermogen is een cruciaal begrip binnen de wereld van zwenkwielen en industrie rollen. Het verwijst naar het maximale gewicht dat een zwenkwiel of los wiel kan dragen zonder dat de prestaties in gevaar komen. Het is van het grootste belang voor bedrijven in de industrie, aangezien het kiezen van de juiste zwenkwielen en wielen voor hun toepassingen rechtstreeks verband houdt met de efficiëntie en veiligheid van hun bedrijfsprocessen. Het draagvermogen valt op te splitsen in twee termen namelijk het dynamische draagvermogen en statische draagvermogen.

Dynamisch draagvermogen

Het dynamische draagvermogen van een zwenkwiel of los wiel heeft betrekking op het gewicht dat het kan dragen tijdens beweging (4 k/m per uur). Dit is een essentieel kenmerk, aangezien een groot gedeelte van de wielen onder toepassingen komt waar beweging vanzelfsprekend is. Het dynamische draagvermogen wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals materiaal, wieldiameter en lagering.

Statisch draagvermogen

In tegenstelling tot het dynamische draagvermogen, verwijst het statische draagvermogen naar het gewicht dat een zwenkwiel of los wiel kan dragen wanneer het stilstaat. Dit is van belang bij situaties waar de lading gedurende langere tijd op één punt rust. Het statische draagvermogen is ligt vaak 20% hoger dan het dynamische draagvermogen, echter raden wij aan, in verband met veiligheid, het dynamische draagvermogen niet te overtreffen. 

Welke factoren hebben invloed op het draagvermogen?

Het draagvermogen van een zwenkwiel of los wiel wordt beïnvloed door verschillende factoren. Een van de meest prominente factoren is de wielgrootte. Logischerwijs geldt dat grotere wielen of dikkere zwenkvorken in staat zijn om een grotere belasting te dragen dan kleinere varianten. Daarnaast speelt het loopvlak materiaal ook een cruciale rol. Wielen vervaardigd uit hoogwaardige materialen zoals polyurethaan en polyamide hebben doorgaans een hoger draagvermogen dan hun tegenhangers zoals rubber.

De zwenkvork

Het draagvermogen van een zwenkwiel wordt niet alleen beïnvloed door de wielen, maar ook door de constructie van de vork zelf. De dikte en de grootte, zijn hoofdzakelijk de doorslaggevende factoren. Maar ook kunnen ze versterkt worden door bijvoorbeeld een geschroefde draaikrans i.p.v. vast geklonken draaikransen.

Het losse wiel

Het draagvermogen van een los wiel wordt bepaald door meerdere factoren, zoals de wielgrootte en het materiaal van het loopvlak en velg. Ook spelen de lagers in het wiel een significante rol. Over het algemeen verminderen kogellagers de wrijving en dragen bij aan een verhoogd draagvermogen.

rolweerstand / draagvermogen zwenkwielen

Welke invloed heeft het draagvermogen op de rolweerstand van een zwenkwiel?

Het maximale draagvermogen wordt bepaald door diverse factoren, echter als zwenkwielen tot aan het maximale draagvermogen worden belast gaat dit ten kostte van de aanrijweerstand en rolduratie. Indien ergonomie van belang is, is het belangrijk om een goede draagvermogen / rolweerstand verhouding te creëren. In dat geval is het optimaler om te kiezen voor een groter wieldiameter of om de toepassing minder te belasten.

In de tabel rechts, kunt u het overzicht bekijken van diverse loopvlak materialen met de bijbehorende rolweerstand en draagvermogen. 

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0