Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
Alles over verzinken en passiveren van zwenkwielen

Alles over verzinken en passiveren van zwenkwielen

Datum: 28 Maart 2024 Auteur:Edwin van Loon minuten lezen
Verzinken, passiveren of galvaniseren zijn allemaal termen die gebruikt worden als er gesproken wordt over het aanbrengen van een roestwerende zinklaag op metalen objecten. Echter worden deze termen vaak door elkaar heen gehaald. Voor onze producten worden voornamelijk de stalen- zwenkvorken en wielkernen voorzien van een laag zink. Het doel van het verzinken is om corrosie tegen te gaan waardoor de esthetische eigenschappen en levensduur wordt gewaarborgd. 

Standaard zijn onze zwenkwielen elektrolytisch verzinkt en mogelijk voorzien van een extra passivatielaag. Daarnaast bedienen wij diverse OEM klanten waarvoor wij op maat gemaakte producten produceren die voorzien zijn van andere galvanisatiemethodes zoals het vernikkelen en verchromen.

Wat is galvaniseren precies?

verzinkte zwenkwielen

Een veelgebruikte term voor het verzinken is galvaniseren, echter is dit in theorie niet helemaal correct. Waar vaak de fout wordt gemaakt is dat met het galvaniseren wordt bedoeld dat iets verzonken wordt, alleen is het namelijk zo dat het galvaniseren een methode is die gebruik maakt van elektriciteit om een object te voorzien een laag zink, nikkel of chroom. Bij het galvanisatieproces hoeft er niet per definitie een laag zink worden aangebracht, maar kan dit dus ook nikkel of chroom zijn. Het doel van galvaniseren is het tegen gaan van corrosie waarbij zink, nikkel of chroom een esthetische, economische of functionele meerwaarde biedt. 

Elektrolytisch verzinken

Het galvaniseren - toebrengen - van zink op een metalen object wordt elektrolytisch verzinken genoemd. Voor alle onderdelen van zwenkwielen wordt dit proces toegepast. Tijdens het galvanisatieproces worden de metalen objecten ondergedompeld in een bad met een zinkoplossing van ± 30 - 70 ºC. De laagdikte wordt bepaald door de chemische samenstelling, stroomsterkte en verblijftijd in het bad. De uiteindelijke laagdikte is tussen de 5 – 40 µm. Het thermisch verzinken daarentegen wordt gedaan in een bad van ± 450 ºC waar een zinklaag wordt toegediend van 30 – 200 µm, echter ontstaat door de hoge temperaturen vervorming aan het metaal waardoor het intensief na bewerkt moet worden. Voor zwenkwielen wordt deze methode vanwege de lage efficiëntie en hoge kosten niet toegepast.

Extra: passiveren

gepassiveerde zwenkwielen

Nadat de metalen onderdelen elektrolytisch verzinkt zijn kunnen ze nabehandeld worden met een passivatie laag. Bij het passiveren wordt de zink laag omgezet naar een chromaatconversielaag. Deze laag biedt extra corrosie- en chemische bestendigheid en kan in diverse kleuren worden aangebracht zoals geel, blauw en zwart. Alle passiveringen zijn CrVI vrij en voldoen aan de REACH en RoHS wetgeving.

Optioneel: poedercoaten

Het aanbrengen van een poedercoating gecombineerd met een zink als primer is technisch en esthetisch gezien een goede keuze. De poedercoating biedt bovenop de zinklaag een extra bescherming laag en kan aangepast worden naar alle RAL kleuren. De meest gekozen keuze voor poedercoaten is een gecoate gaffel of wielkern is gitzwart 9005. 

Onze ervaring met verzinkte zwenkwielen

Alle zwenkwielen die wij leveren zijn standaard elektrolytisch verzinkt (optioneel gepassiveerd of gecoat) of van roestvrij staal. In onze ervaring zijn de standaard verzinkte zwenkwielen niet geschikt voor natte omgevingen. De elektrolytisch verzinkte zwenkwielen kunnen wel in situaties toegepast worden waar het sporadisch met vocht of water in contact komt.

verzinkte en gecoate zwenkwielen

Speciaal voor buitenkeuken producenten heeft Interwiel zwenkwielen ontwikkeld die extra corrosiebestendig zijn in combinatie met een stijlvolle look. In de zomertijd komen de buitenkeukens naar buiten en krijgen ze te maken met weersomstandigheden. Daarvoor leveren wij zwenkwielen die elektrolytisch verzinkt zijn gecombineerd met een zwarte coating. Dit biedt een dubbele roestwerende bescherming laag waardoor de buitenkeukens jarenlang - roestvrij - gebruikt kunnen worden. 

Ook heeft Interwiel diverse zwenkvorken die elektrolytisch zijn verzonken en geel gepassiveerd zijn. Voor ons standaard assortiment geldt dit alleen voor de zwaarlast gelaste zwenkvorken. Deze keuze is berust op het feit dat er veel niche toepassingen zijn die extra corrosiebestendigheid vergen zoals voorzetapparatuur en transportoplossingen die buiten staan. 

Maatwerk mogelijkheden 

Voor onze OEM klanten bieden wij maatwerk aan. Graag voor onze klanten gaan wij een stap verder zwenkwielen en industriële wielen op maat te produceren die volledig aansluit op de klant zijn economische, esthetische of technische behoefte. De aanpassingen kunnen variëren van elektrolytisch gepassiveerde onderdelen, tot bepaalde kleur samenstellingen, materialen of maatvoering. Interwiel is een gedreven specialist in zwenkwielen en industriële rollen. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om uw wensen te bespreken.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0