Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
Zwaarlast zwenkvorken: geperst of gelast?

Zwaarlast zwenkvorken: geperst of gelast?

Datum: 15 Februari 2024 Auteur:Kay Verhalle minuten lezen
De keuze van deze vorken ligt aan de gebruikswijze van de toepassing. Gelaste vorken bieden uitstekende weerstand tegen zware belastingen, terwijl geperste vorken variëren in gradaties, geschikt voor verschillende behoeften. Bij het kiezen tussen beide, spelen draagvermogen en stoot- en slagvastheid een cruciale rol, waarbij gelaste vorken uitblinken in extreme industriële omgevingen.

Wat zijn geperste zwenkvorken?

Geperste zwenkvorken

Geperste zwenkvorken worden gebruikt voor lichte apparatenwielen maar ook middelzware transportwielen. De geperste zwenkvorken worden vervaardigd door metalen vormen met behulp van lasersnijden te creëren, waarna deze in een mal worden geperst om de gewenste vorm te verkrijgen. Vaak voor standaard toepassingen zoals broodsnijmachines, werkbanken en gereedschap trolleys zijn apparatenwielen of middelzware transportwielen voldoende. Echter weten wij uit ervaring dat sommige toepassingen zeer intensief gebruikt worden, waar ook zeer ruw mee omgegaan wordt. In zulke gevallen zijn de versterkte transportwielen goed bestand zijn. 

Wat zijn gelaste zwenkvorken?

Gelaste zwenkvorken

Staal gelaste zwenkvorken is een type heavy-duty zwenkvork die voornamelijk voor zwaarlast wielen wordt toegepast. De zwenkvorken wordt met name ingezet in hevige industriële omgevingen waar de zwenkwielen tot hun uiterste gebruikt worden met betrekking tot hun draagvermogen, snelheden en zijwaartse botsingen. Een gelaste zwenkvork zou in een situatie zoals in magazijnen waar sleepkarren vooruit worden getrokken door elektrische palletwagens de oplossing zijn. Vanwege onze ervaring met hevige industrie toepassingen begrijpen wij het belang van zwenkvorken die met minimale toleranties en goede specificaties worden geproduceerd. 

Het verschil tussen zwenkvorken

Waarom is het eigenlijk van belang om te weten wat het verschil is tussen gelaste en geperste zwenkvorken? Het antwoord ligt aan de specifieke toepassing en vereisten van de industrie. Gelaste zwenkvorken bieden bijvoorbeeld uitstekende weerstand tegen zware belastingen gecombineerd met een hoge slag- en stootvastheid tegen heftrucks of hoge schokbelastingen waardoor ze ideaal zijn voor extreme industriële toepassingen. Aan de andere kant zijn er diverse gradaties binnen het geperste zwenkvorken segment, waarin een bewuste keuze gemaakt kan worden tussen lichte, middelzware maar ook versterkte uitvoeringen.

- Geperste vork of een gelaste vork kiezen?

Vanwege onze jarenlange ervaring in het leveren, ontwikkelen en adviseren van zwenkwielen aan de zakelijke markt is ons product programma doorontwikkeld tot een punt waarbij we voor iedere toepassing, situatie of vereisten een geschikte zwenkvork kunnen leveren. In principe wordt de keuze tussen beiden zwenkvorken gebaseerd worden op twee hoofdpunten: 

- Draagvermogen

Het draagvermogen is in alle gevallen bepalend of überhaupt een wiel toegepast kan worden of niet. Het draagvermogen is een graadmeter om de mate van materiaalsterkte te bepalen. De staal gelaste zwenkvorken bieden in potentie altijd het hoogste draagvermogen vanaf 1500 kg. Dit zal voor toepassingen die zwaar worden beladen altijd de beste keuze zijn. Echter voor draagvermogens onder de 1500 kg kunnen er ook zwaarlast geperste zwenkvorken overwogen worden. In deze situatie is het kiezen van een geperste zwenkvork alleen goed als er geen grote kans is op botsingsgevaar, er een economisch belang is of als ergonomie niet leidend is.  

- Stoot- en slagvastheid

In industriële omgeving waar de kans op botsingsgevaar aanwezig is, karren met elektrische trucks worden verreden onder hoge snelheden of waar het belang van een zeer lange levensduur gewaardeerd wordt zijn staal gelaste zwenkvorken de beste oplossing. De gaffelbenen en draaikrans zijn aan elkaar vast gelast met een plaatdikte van minimaal 8 mm. Daarnaast is de draaikrans vastgeschroefd en veilig geborgd met een puntlas. Hierdoor zijn de zwenkgaffels goed bestand tegen hoge schokbelastingen, zijwaartse krachten en snelheden van +4 km/u. Voor situaties waar deze variabelen niet ten pas komen zullen geperste zwaarlast zwenkvorken een lange levensduur garanderen.

Vragen of persoonlijk advies?

Grotendeels van onze standaard oplossingen zijn besproken in dit blog. Hiernaast leveren wij ook diverse maatwerk oplossingen voor fabrieken met eigen transportmiddelen, maar ook OEM'ers met eindproducten. Wij hebben de know-how en ervaring in huis om u te adviseren omtrent de juiste zwenkwielen, maar ook het op maat produceren van wielen die volledig afgestemd zijn op uw situatie en vereisten. Mocht u meer informatie willen over onze maatwerk of standaard mogelijkheden, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen via [email protected]+31 (0)26 383 5988 of live chat. Wij helpen u graag bij het vinden van de meest optimale oplossing.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0