Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
Gaffeluitslag

Gaffeluitslag

Datum: 15 Februari 2024 Auteur:Edwin van Loon minuten lezen
Gaffeluitslag in zwenkwielen verwijst naar de maximale draaihoek gemeten van het hart bovenplaat naar het wielhart. Een grote gaffeluitslag verbetert de manoeuvreerbaarheid en zwenkweerstand, maar kan te veel ruimte in beslag nemen bij kleine ruimtes.

Wat is de gaffeluitslag?

Gaffeluitslag is een verwijzing naar de maximale hoek waaronder een zwenkwiel kan draaien ten opzichte van de verticale as. De gaffeluitslag is de lengte van het hart van de bovenplaat naar het hart van het wiel. Door de gaffeluitslag + de helft van het wiel bij elkaar op te tellen wordt de totale uitzwenking van een zwenkwiel berekend. Bij zwenkwielen speelt de gaffeluitslag een rol in de wendbaarheid en manoeuvreerbaarheid van het wiel. Het heeft invloed op de roleigenschappen van het zwenkwiel. 

Waarmee moet je rekening houden?

Bij het overwegen van diverse zwenkwielen kan er rekening worden gehouden met de gaffeluitslag als specificatie. Allereerst is de aard van de last van invloed op de ideale gaffeluitslag. Zware belastingen vereisen een grotere gaffeluitslag om soepele bewegingen te garanderen. Daarnaast moet de omgeving waarin de zwenkwielen worden gebruikt, worden overwogen. Voor oneffen oppervlakken en obstakels is een grotere gaffeluitslag bevorderlijk voor de roleigenschappen. Voor vaak kleinere toepassingen waar een beperkte ruimte beschikbaar is wordt vaak gekozen voor een kleine gaffeluitslag om de totale uitzwenking te minimaliseren.

Het voordeel van een grote gaffeluitslag

Eén van de voordelen van een grote gaffeluitslag is de verbeterde manoeuvreerbaarheid van het zwenkwiel. In situaties waarin een hoog ergonomisch belang is, biedt een grotere gaffeluitslag een lichtere zwenkweerstand. Daarnaast betekent dit ook dat de totale uitzwenking groter wordt. Dit kan onaangenaam zijn in krappe ruimtes. De gaffeluitslag is een specificatie waar vaak niet aan gedacht wordt, maar zeker de prestaties en gebruiksvriendelijkheid verbeterd. Door de juiste gaffeluitslag te kiezen op basis van ergonomie of een kleine uitzwenking zal de verder toepassing optimaliseren.

Diverse gaffeluitslagen van Interwiel

Interwiel heeft diverse gaffeluitslagen voor zwenkwielen van kleine tot grote wieldiameters. Of u nu op zoek bent naar zwenkwielen voor industriële toepassingen, meubels of apparaten, ons assortiment biedt een oplossing voor elke situatie. Mocht u meer informatie willen over de gaffeluitslag van een zwenkwiel en de mogelijkheden daarvan, neem vrijblijvend contact met ons op via [email protected]+31 (0)26 383 5988 of live chat.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0