Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
Wielbreedte

Wielbreedte

Datum: 14 December 2023 Auteur:Kay Verhalle minuten lezen
In dit informatieve blog hebben we gedetailleerd geschreven over waarom wielbreedte een centrale rol speelt in diverse industriële toepassingen. Interwiel biedt een uitgebreid assortiment met diverse wielbreedtes, waarmee bedrijven niet alleen prestaties kunnen verbeteren, maar ook operationele kosten kunnen verlagen. Echter zijn er ook factoren om rekening mee te houden met het uitkiezen van industriële wielen.

Waarom is de wielbreedte van zwenkwiel of wiel belangrijk?

Optimalisatie van Draagvermogen

De wielbreedte heeft een invloed op het draagvermogen van zwenkwielen. Een bredere wielbasis verspreidt het gewicht gelijkmatiger, waardoor het draagvermogen van het wiel wordt verhoogd. Dit is vooral cruciaal in situaties waar zware lasten worden verplaatst, zoals in magazijnen waar pallets met goederen vaak worden getransporteerd.

Invloed op Stabiliteit

Een aspect dat niet over het hoofd mag worden gezien, is de impact van wielbreedte op de stabiliteit van transportwielen. Een bredere wielbasis verbetert de stabiliteit, wat van vitaal belang is om kantelen of kiepen te voorkomen, vooral bij het manoeuvreren door smalle gangpaden of op oneffen terrein.

Verschillende Industriële Toepassingen

Werkplaats karren

In werkplaatsen of magazijnen, waar een efficiënte goederenstroom cruciaal is, speelt de wielbreedte voornamelijk een sleutelrol omtrent het totale draagvermogen van los wiel of zwenkwiel. Indien er zware materialen of elementen worden verreden worden er logischerwijs bredere wielen toegepast.

Productielijnen

Binnen productiefaciliteiten, waar veelal lineaire bewegingen plaatsvinden voor het assembleren van producten, rollen wielen vaak in bepaalde sleuven, nauwe ruimtes of op rails. Hiervoor is de juiste wielbreedte van essentieel belang. Bij het vervangen van bestaande wielen of het ontwikkelen van een productielijn zijn er diverse wielbreedtes beschikbaar binnen ons assortiment.

Zware Industriële Machines

Voor zware industriële machines, zoals heftrucks en transportvoertuigen, is de juiste wielbreedte van cruciaal belang voor maximale belastbaarheid, stabiliteit en tractie. Onjuiste wielbreedte kan leiden tot voortijdige slijtage en een vergrote kans op uitval.

Factoren bij het kiezen van de juiste wielbreedte

Gewichtsbelasting

In veel gevallen wordt er niet gekeken naar de wielbreedte van een zwenkwiel, meestal is het dynamische draagvermogen leidend bij zwenkwielen en bokwielen. Echter bij aandrijfwielen, steunwielen of lineaire geleidingen wordt de wielbreedte uitgekozen op basis van de beschikbare ruimte of de oppervlakte van het te geleiden element.

Ondergrondse Invloeden

De ondergrond waarop transportwielen worden gebruikt, heeft ook invloed op de ideale wielbreedte. Ruwe terreinen vereisen bredere wielen voor stabiliteit, terwijl gladde vloeren mogelijk meer baat hebben bij een gebolleerd loopvlak, om een goede wendbaarheid te behouden in combinatie met een lage rolweerstand zonder dat dit concessies doet aan draagvermogen.

Wendbaarheidseisen

Voor transportkarren waar het ergonomie van belang is, staat een lage zwenkrotatie en rolweerstand met elkaar in verhouding. Een breder wiel waarbij het contactoppervlak groot is, vergt meer energie om te rollen en draaien dan een ovaal gebolleerd loopvlaak.

Diverse wielbreedtes van Interwiel

In dit blog hebben we gedetailleerd geschreven waarom wielbreedte een aspect is bij zwenkwielen, losse wielen en transportwielen. Van de optimalisatie van draagvermogen en stabiliteit tot de impact op ergonomie en efficiëntie, wielbreedte speelt een centrale rol voor diverse industriële toepassingen. Met de juiste keuzes kunnen bedrijven niet alleen de prestaties van hun transportvoertuigen verbeteren, maar ook de operationele kosten verlagen. Mocht u meer informatie willen over oplossingen, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen via [email protected]+31 (0)26 383 5988 of live chat.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0