Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
Hardheid van wielen

Hardheid van wielen

Datum: 27 December 2023 Auteur:Kay Verhalle minuten lezen
De prestaties en gebruiksvriendelijkheid van zwenkwielen en industriële wielen kan beïnvloed worden door de Shore-hardheid. De Shore hardheid is een aanduiding die accuraat aangeeft hoe hard het loopvlak materiaal is. De reikwijdte aan hardheden zijn cruciaal voor het bepalen van diverse factoren zoals het dynamisch draagvermogen, de demping, slijt- en slagvastheid.

Wat wordt er bedoeld met de Shore-hardheid van een zwenkwiel of industrieel wiel?

De Shore-hardheid meet de weerstand die een materiaal biedt tegen indrukking. Afhankelijk van het materiaal soort van wielen varieert deze hardheid en bepaalt het de geschiktheid voor diverse ondergronden en omgevingen. De Shore hardheid is een van de factoren die invloed kan hebben op de prestaties van zwenkwielen en industriële rollen.

Diverse Shore-hardheden

Voor onze producten gelden er twee Shore hardheden namelijk:

  • Harde Wielen (Shore D): Ideaal voor zware lasten en intensief gebruik. Ze behouden vorm onder langdurige stilstand en druk, wat essentieel kan zijn voor diverse industriële toepassingen. Harde wielen komen het beste tot hun recht bij vlakke en schone vloeren, hierdoor wordt de rolweerstand tot een minimum verlaagd. Echter produceren harde wielen over het algemeen meer geluid.

  • Zachte - Medium harde Wielen (Shore A): Bieden schokabsorptie en zijn geschikt voor lichte lasten, maar kunnen ook geschikt zijn voor zwaardere lasten afhankelijk van het materiaalsoort, materiaaldikte en mechanische eigenschappen. Dit is ideaal voor gebruik op ongelijke, onschone of ruwe oppervlakken. De zachtere wielen bieden een lichte demping waardoor het minder geluid produceert en de gebruiksvriendelijkheid van de toepassing kan verbeteren. 

Diverse hardheden op basis van wiel materiaal

PU - Polyurethaan:

Polyurethaan wielen worden op twee manieren geproduceerd namelijk door middel van spuitgieten en het vulkaniseren. Binnen beide productieprocessen kan de formule van polyurethaan aangepast worden naar een bepaalde hardheid. Standaard hebben spuit gegoten wielen een hardheid van Shore A 95 (±3) en gevulkaniseerde wielen een hardheid van Shore A 92 (±3). Daarnaast zijn er ook pu wielen leverbaar met een vergelijkbare hardheid als elastisch rubber Shore A 65-70 (±3). Voor deze wielen is het voornaamste voordeel dat polyurethaan een hogere slijtvast- en scheurvastheid heeft.

PA - Polyamide / PP - Polypropyleen

Standaard hebben beide nylon soorten - polypropyleen en polyamide wielen een hardheid van Shore D 75-80. Voor beide materiaalsoorten zijn er wielen beschikbaar die tussen de lagering en velg een dempende rubber geplaatst hebben. Hierbij worden de economische en rolvoordelen van een nylon loopvlak behouden in combinatie met een goede schokabsorptie. Dit wordt voornamelijk toegepast bij toepassingen die robuust gebruikt worden zoals rolcontainers. In de praktijk worden rolcontainers veelal op een ruwe wijze geladen met zware pakketten die schokken veroorzaken, maar ze kunnen ook verreden worden op klinkers, in dit voorbeeld dienen de twee composiet wielen als een ''hufter proof'' oplossing.

Rubber soorten 

Elastisch rubber

Elastisch rubber heeft naast een uitstekende demping, de laagste rolweerstand en het hoogste draagvermogen ten op zichtte van de onderstaande rubber soorten. Elastisch rubber is het meest zachte rubber leverbaar met een hardheid van Shore 65 (±3). Voor transportwielen zijn elastisch rubberen wielen de meest gebruiksvriendelijke keuze, echter bij piekbelastingen in combinatie met stilstand kan het loopvlak iets vlak worden.

Thermoplastisch rubber

TPR rubber heeft een hardheid van Shore A 88 (±3). TPR rubber wordt voornamelijk gebruikt voor toepassingen die een relatief laag draagvermogen dienen te hebben en niet zeer frequent of langdurig gebruikt worden. In praktijksituaties waarbij deze omstandigheden wel van toepassing zijn, zou bijvoorbeeld een geïnjecteerd polyurethaan wiel de kans op uitval verkleinen. Vaak wordt TPR rubber toegepast in het apparatenwielen en meubelwiel segment vanwege het economische voordeel, waarbij een laag draagvermogen toepasbaar en dit soort toepassingen niet zeer frequent of robuust gebruikt worden.

Volrubber

Volrubber, ook wel vergelijkbaar met de structuur van autoband rubber is de meest economische oplossing en minst kwalitatieve materiaalsoort beschikbaar. De wielen hebben een significante rolweerstand onder belasting, kunnen strepen achter laten en hebben een zeer laag draagvermogen. Volrubberen wielen worden voornamelijk gebruikt voor het lagere segment toepassingen, waarbij de goedkope prijs meer opweegt dan de roleigenschappen of gebruikerservaring. Een volrubber wiel heeft een Shore A hardheid van 80-85 (±3). Tevens is volrubber een oké oplossing voor buitenterrein.

Diverse Shore hardheden van zwenkwielen en wielen

Ons assortiment bestaat uit diverse materiaalsoorten en diverse hardheden, waarbij ieder wiel andere prestaties heeft. We begrijpen de diverse behoeften van onze klanten en bieden verschillende hardheden aan om aan de specifieke eisen te voldoen. Mocht u meer informatie willen over de mogelijkheden van hardheden van zwenkwielen en wielen, neem vrijblijvend contact met ons op via [email protected]+31 (0)26 383 5988 of live chat.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0