Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
Polypropyleen wielen

Polypropyleen wielen

Datum: 1 Juni 2023 Auteur:Kay Verhalle minuten lezen
Polypropyleen wielen zijn wielen gemaakt van polypropyleen, een niet kostbaar thermoplastisch polymeer. Ze bieden verschillende voordelen, waaronder lichtgewicht, chemische bestendigheid en een prima slijtvastheid. Hoewel polypropyleen wielen niet de hoogste sterkte bieden in vergelijking met polyamide en gietnylon, kunnen ze geschikt voor specifieke toepassingen. Het is belangrijk om het verschil tussen deze materialen te begrijpen om de juiste wielen te kiezen voor specifieke toepassingen.

Wat zijn polypropyleen wielen?

Polypropyleen wielen zijn die gemaakt zijn van een soort nylon. De nylon wielen oftewel polypropyleen wielen bestaan een thermoplastisch polymeer dat kenmerkend is als een niet kostbare oplossing met vergelijkbare eigenschappen als polyamide maar met mindere mate. Deze wielen worden vaak gebruikt in verschillende toepassingen, variërend van industriële toepassingen tot huishoudelijke apparaten. Het materiaal polypropyleen biedt verschillende voordelen die het ideaal maken voor het produceren van wielen.

De eigenschappen van polypropyleen wielen

Polypropyleen wielen hebben verschillende kenmerkende eigenschappen die ze geschikt maken voor verschillende toepassingen. Enkele van de belangrijkste eigenschappen zijn:

  1. Lichtgewicht: Polypropyleen is een lichtgewicht materiaal, waardoor de wielen gemakkelijk te verplaatsen en te manoeuvreren zijn. Dit is vooral handig bij toepassingen waar gewichtsbeperkingen van belang zijn.

  2. Chemische bestendigheid: Polypropyleen wielen zijn bestand tegen verschillende chemicaliën, waaronder zuren, basen en oplosmiddelen. Hierdoor kunnen ze worden gebruikt in omgevingen waar blootstelling aan chemische stoffen een rol speelt.

  3. Slijtvastheid: Het polypropyleen materiaal heeft een prima slijtvastheid, echter conditioneert polypropyleen niet, waardoor het fragieler is dan andere loopvlak materialen.

  4. Hardheid: Polypropyleen wielen produceren geluid tijdens het rollen en hebben geen demping. Dit wordt met name veroorzaakt door de hardheid (60 shore D). 

  5. Rolweerstand: Polypropyleen bezit een lage rolweerstand op een vlakke en schone ondergrond.

Het verschil tussen andere nylon materialen

Hoewel polypropyleen wielen voordelen bieden, is het belangrijk om het verschil tussen polypropyleen en andere nylon materialen, zoals polyamide en gietnylon, te begrijpen. Hoewel deze materialen enkele vergelijkbare eigenschappen hebben, zijn er belangrijke verschillen.

  • Polyamide, ook bekend als nylon, is een ander veelgebruikt materiaal voor wielen. Het is over het algemeen sterker dan polypropyleen en biedt een hogere slijtvastheid en treksterkte. Polyamide wielen zijn geschikt voor zwaardere toepassingen waarbij een grotere belasting vereist is.

  • Gietnylon, daarentegen, is een nylon materiaal dat wordt vervaardigd door middel van gietprocessen. Het heeft vergelijkbare eigenschappen als polyamide, maar kan complexere vormen en grotere afmetingen bereiken. Gietnylon wielen worden vaak gebruikt in zware industriële toepassingen waar extreme sterkte en duurzaamheid vereist zijn.

Hoewel polypropyleen wielen niet de hoogste sterkte bieden in vergelijking met polyamide en gietnylon, kunnen ze nog steeds geschikt voor veel toepassingen die geen hoge belasting hebben en niet intensief verreden worden. Voor OEM'ers die een competitief producten aanbieden is polypropyleen een minder kostbare oplossing.

Polypropyleen wielen van Interwiel

Interwiel biedt op dit moment geen tot weinig polypropyleen wielen aan. Wij geloven erin dat polyamide een duurzamere product keuze is voor onze klanten. Onze polyamide wielen zijn van hoogwaardige kwaliteit en voldoen aan de zakelijke industrienormen qua duurzaamheid en prestaties. Mocht u vragen hebben of deskundig advies nodig hebben, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen via [email protected]+31 (0)26 383 5988 of de live chat.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0