Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
Kogellager

Kogellager

Datum: 17 Juli 2023 Auteur:Kay Verhalle minuten lezen
Kogellagers spelen een cruciale rol in het bevorderen van soepele rotatie en verminderen van wrijving in zwenkwielen en wielen. Door hun lage wrijving, capaciteit om zware belastingen te dragen en weerstand tegen vervuiling, bieden ze betrouwbare prestaties en een lange levensduur. In vergelijking met glijlagers en rollagers zijn kogellagers efficiënter en beter geschikt voor toepassingen met hogere snelheden, zwaardere belastingen en zeer frequent gebruik.

Wat zijn kogellagers?

Kogellagers, oftewel precisiekogellagers zijn de beste oplossing voor zwenkwielen en wielen die een zeer lage rolweerstand dienen te hebben in combinatie met een hoog draagvermogen. Ze zijn ontworpen om de wrijving tussen bewegende delen te verminderen en soepele rotatie mogelijk te maken. Een kogellager bestaat uit een buitenste ring, een binnenste ring en een reeks metalen kogels die tussen de twee ringen in zitten. Ze worden voornamelijk toegepast in wielen in de stalen en roestvrij stalen uitvoering met een tweezijdige 2RS of ZZ afdichting.

De eigenschappen van kogellager zwenkwielen en wielen

Kogellagers bieden verschillende voordelen bij het gebruik in zwenkwielen en wielen. Allereerst zorgen ze voor een lage wrijving, waardoor de toepassing een lage aanrijweerstand heeft en een lange rol continuïteit. Dit betekent dat de wielen soepel en gemakkelijk kunnen draaien, zelfs bij zware belastingen en intensief gebruik. Het minimaliseren van wrijving helpt ook om slijtage van het loopvlak te verminderen, hierdoor wordt de levensduur van een wiel verlengd.

Een kogellager is voor zijn gehele levensduur gesmeerd en is onderhoudsvrij. Ook zijn kogellagers doorgaans minder gevoelig voor stof en vuil dan andere soorten lagers, waardoor ze beter bestand zijn tegen vervuiling en ook een langere levensduur hebben. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in stoffige of vuile omgevingen zoals fabrieken, buitenomgevingen of magazijnen. Daarnaast kunnen kogellagers op verschillende manieren toegepast worden in zwenkwielen en wielen. De twee meest voorkomende type kogellagers is een centraal kogellager of een dubbel kogellager. Bij een centraal kogellager wordt het kogellager meestal aan beide kanten afgedekt met een draadbeschermer (wielkap) met een labyrinth kamer voor het kogellager. Bij dubbele kogellagers kunnen ze evenredig worden toegepast in de kogellager passing daartussen een tussenbus, ook kunnen ze afgedicht worden met een draadbeschermer in combinatie met een labyrinth kamer. 

Het verschil tussen andere glijlagers en rollagers

Kogellagers bieden de laagste wrijving, waarbij een dubbel kogellager lichter loopt dan een centraal kogellager. Echter zijn kogellager wielen niet altijd essentieel voor bepaalde toepassingen, eisen of budgetten. 

  • Een rollager is qua wrijving de middenweg tussen een kogellager of glijlager. Voor toepassingen die niet zeer intensief gebruikt worden of een lager totaal gewicht hebben zijn rollagers een goede keuze. Rollagers oftewel naaldlagers hebben brede ''naalden'' die over de gehele breedte in de wielvelg verspreid zijn en ondersteund worden door middel van een asbus. 

  • Een glijlager is de minst hoogwaardige oplossing qua beschikbare wiellagers. Vaak worden glijlagers toegepast voor lichte zwenkwielen zoals industriële meubelwielen of apparaatwielen. Deze type wielen zijn speciaal ontwikkeld voor toepassingen die niet frequent verreden worden. In deze gevallen zijn glijlager wielen een prima keuze.

Ons assortiment

Bij interwiel bieden we een uitgebreid assortiment aan kogellager zwenkwielen en wielen met diverse loopvlakken. Onze producten zijn zorgvuldig geselecteerd om aan de diverse behoeften van onze klanten te voldoen. Of u nu op zoek bent naar zwenkwielen voor industriële toepassingen, meubels, medische apparatuur of andere sectoren, wij hebben de juiste oplossing voor u. Wij staan klaar om u te adviseren bij het vinden van de meest geschikte wiel voor uw specifieke eisen. u kunt vrijblijvend contact met ons opnemen via [email protected]+31 (0)26 383 5988 of de live chat.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0