Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
Glijlager

Glijlager

Datum: 24 Juli 2023 Auteur:Kay Verhalle minuten lezen
Glijlagers zijn cruciale componenten in zwenkwielen en andere wielen, waardoor soepele rotatie mogelijk is door middel van een glijdende beweging tussen de lagerbus en de as. Ze worden gekenmerkt door materiaalkeuze, smeermiddelen en geometrie, die de prestaties en duurzaamheid beïnvloeden. In vergelijking met rollagers en kogellagers hebben glijlagers een andere werking en zijn ze geschikter voor specifieke toepassingen.

Wat zijn glijlagers?

Glijlagers zijn een type lagering dat gebruikt wordt in zwenkwielen. Ze worden gebruikt om de wrijving tussen bewegende delen te verminderen en soepele rotatie mogelijk te maken. In tegenstelling tot rollagers en kogellagers, maken glijlagers gebruik van een glijdende beweging tussen de lagerbus en de as zonder ondersteuning van andere rollende elementen zoals kogellagers of naalden. Glijlagers worden meestal toegepast voor meubelwielen en apparatenwielen waarbij de toepassing niet langdurig of frequent wordt verreden. 

De eigenschappen van glijlagers in zwenkwielen en wielen

Glijlagers in zwenkwielen en wielen hebben verschillende belangrijke eigenschappen die hun werking bepalen. Het velgmateriaal waarin de lagerbus draait is meestal gemaakt van polyamide of polypropyleen. Deze combinatie wordt met een licht gesmeerde stalen asbus gebruikt om de wrijving te verminderen.

Het verschil tussen andere wiellagers zoals rollagers en kogellagers

Hoewel glijlagers populair zijn vanwege hun prijs en eenvoud, hebben ze technisch minder goede eigenschappen als andere typen wiellagers, zoals rollagers en kogellagers.

  • Rollagers bestaan uit cilindrische rollen die de wrijving verminderen en een soepele rotatie mogelijk maken. Ze zijn geschikt voor toepassingen die frequent en langdurig gebruikt worden zoals rolcontainers, transportkarren en andere intra-logistieke toepassingen. 

  • Kogellagers daarentegen maken gebruik van twee ringen met kogels waar de lagerbus en de as spanningsvrij gemonteerd zijn om de wrijving te minimaliseren. Net zoals rollagers zijn kogellagers een uitstekende keuze voor toepassingen zoals rolcontainers en transportkarren waarbij de gebruiksvriendelijkheid van belang is. Ook worden ze veelal toegepast in zwaarlast zwenkwielen en bokwielen.

Ons assortiment

Als toonaangevende leverancier van wielen en zwenkwielen begrijpen we het belang van glijlagers in onze producten. Ons assortiment omvat een uitgebreide selectie van wielen en zwenkwielen met glijlagers, geschikt voor toepassingen zoals meubels, apparaten of als geleidingswielen. Voor meer informatie over ons assortiment en hoe we u kunnen helpen bij het vinden van de juiste oplossing voor uw wielen en zwenkwielen met glijlagers kunt u vrijblijvend contact opnemen via [email protected]+31 (0)26 383 5988 of live chat.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0