Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
Luchtband wielen

Luchtband wielen

Datum: 13 Juli 2023 Auteur:Kay Verhalle minuten lezen
Luchtbanden zijn een essentieel onderdeel van industriële transporttoepassingen, zoals materiaalkarren, steekwagens en off-road toepassingen. Ze bieden demping van schokken en trillingen, tractie op verschillende terreinen en zijn duurzaam in ruwe omstandigheden. Luchtbanden kunnen worden voorzien van een lijnprofiel of blokprofiel, afhankelijk van de gewenste grip op de ondergrond. De ply gradaties geven de sterkte en duurzaamheid van de band aan, en de juiste luchtdruk is essentieel voor optimale prestaties en veiligheid.

Wat zijn luchtbanden?

Luchtbanden is een type loopvlak dat gevuld is met lucht om transportmiddelen soepel over verschillende oppervlakken te laten rollen. Ze worden veel gebruikt in industriële transporttoepassingen, zoals materiaalkarren, steekwagens en off-road voertuigen. Luchtbanden bestaan uit een buitenband, gemaakt van duurzaam rubber en een binnenband die lucht bevat. Door de lucht in de band wordt een dempend effect gecreëerd, waardoor schokken en trillingen worden verminderd tijdens het transporteren van zware ladingen.

De eigenschappen van luchtbanden

Luchtbanden hebben verschillende eigenschappen die ze geschikt maken voor industriële transporttoepassingen. Ten eerste zorgen de lucht en het rubberen materiaal van de buitenband voor een goede demping van schokken en trillingen. Dit is vooral belangrijk bij het verplaatsen van kwetsbare ladingen, omdat het de kans op beschadiging vermindert.

Daarnaast bieden luchtbanden tractie en grip op verschillende terreinen. Het loopvlakontwerp van de banden is vaak voorzien van profielblokken of lijnen, die de wrijving met de ondergrond vergroten. Dit verbetert de stabiliteit en controle tijdens het manoeuvreren van het transportmiddel, zelfs op oneffen oppervlakken.

Het verschil tussen een lijnprofiel en blokprofiel

Luchtbanden kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdtypen profielen: lijnprofiel en blokprofiel. Een lijnprofiel is voorzien van lijnen die in de richting van het loopvlak lopen. Dit type profiel biedt uitstekende grip op vlakke en natte oppervlakken.

Een blokprofiel daarentegen heeft vierkante of rechthoekige blokken op het loopvlak. Dit profiel biedt meer tractie op harde en droge oppervlakken, zoals asfalt of beton. De blokken vergroten het contactoppervlak met de ondergrond, waardoor de banden beter grip krijgen en de toepassing een lage rolweerstand heeft tijdens het transporteren van zware ladingen.

De Ply gradaties uitgelegd

Ply gradaties verwijzen naar het aantal rubber dat wordt gebruikt in de constructie van de buitenband. Deze lagen, ook wel ply genoemd, versterken de structuur van de band en beïnvloeden de sterkte en duurzaamheid ervan. Hoe hoger het aantal ply, hoe sterker en slijtvaster de band in het algemeen zal zijn.

Luchtbanden worden vaak aangeduid met een ply rating, zoals 2-ply, 4-ply, 6-ply of 8-ply. Dit geeft aan hoeveel lagen rubber er in de band zijn verwerkt. Een hogere ply rating wordt vaak gekozen voor industriële transporttoepassingen, omdat deze banden beter bestand zijn tegen zware belastingen en ruwe omstandigheden.

De luchtdruk om een luchtband op te pompen

Het op de juiste manier oppompen van luchtbanden is essentieel voor optimale prestaties en veiligheid. De maximale luchtdruk voor onze losse luchtbanden en luchtband zwenkwielen is 2.5 bar. 

Een te lage luchtdruk kan leiden tot verminderde stabiliteit, hogere rolweerstand en vroegtijdige slijtage van de banden. Aan de andere kant kan een te hoge luchtdruk zorgen voor een stijvere band, waardoor het comfort en de grip verminderen. Regelmatige controle van de luchtdruk en het handhaven van de juiste niveaus is daarom cruciaal voor een veilige en efficiënte werking van industriële transporttoepassingen. Ook zijn er onderhoudsvrije mogelijkheden, waarbij de luchtband een massieve binnenband heeft en niet lek kan gaan. 

Ons assortiment

Bij ons vindt u een breed assortiment luchtbanden die geschikt zijn voor diverse industriële transporttoepassingen. Of u nu op zoek bent naar luchtbanden voor materiaalkarren, steekwagens of off-road toepassingen, wij bieden hoogwaardige luchtbanden die voldoen aan de eisen van uw specifieke gebruik. Mocht u meer informatie willen over luchtbanden en de mogelijkheden daarvan, neem vrijblijvend contact met ons op via [email protected]+31 (0)26 383 5988 of live chat.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0