Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
Container wielen gids: voor manoeuvreerbare zeecontainers

Container wielen gids: voor manoeuvreerbare zeecontainers

Datum: 20 November 2023 Auteur:Sjim van der Klei minuten lezen
Container wielen, ook bekend als zeecontainer wielen, vormen een essentieel element binnen diverse industrieën, waaronder scheepvaart, bouw, en de bredere industriële sector. Deze dubbele zwaarlastwielen, voorzien van een twistlock bevestigingsmechanisme, spelen een cruciale rol bij het efficiënt verplaatsen van zeecontainers, vloeistoftanks en andere toepassingen met een zeecontainerhoek. In dit artikel belichten wij als specialist in container wielen diverse toepassingen, het gebruik en de belangrijke factoren die bedrijven in overweging moeten nemen bij het kiezen en gebruiken van zeecontainer wielen.

Container wielen

Inhoudsopgave:
Wat zijn Container Wielen?
Toepassingen van Zeecontainer Wielen

1. Hoe werkt het Twistlock Mechanisme?
2. Hoe worden de Container Wielen gemonteerd?
3. Voor welke ondergrond zijn de Zeecontainer Wielen geschikt?
4. Het juiste draagvermogen kiezen

Container wiel eigenschappen
Toebehoren Zeecontainer Wielen

Wat zijn Container Wielen?

Container wielen, ook bekend als zeecontainer wielen, zijn dubbele zwaarlastwielen met een twistlock als bevestigingsmechanisme. Dit systeem is speciaal ontworpen om zeecontainers, vloeistoftanks of toepassingen met een zeecontainerhoek te verplaatsen. Container wielen maken het mogelijk om containers snel en veilig te verplaatsen zonder kraan of vrachtwagen. Hierdoor kunnen goederen moeiteloos worden vervoerd van locatie A naar B. Met de mobiliteitsoplossing is het voor veel bedrijven mogelijk om de logistieke kosten te verlagen of om goederen efficiënter op te slaan. De ISO-container wielen zijn standaard leverbaar met een polyurethaan loopvlak, universele ISO twistlock en dubbele wielen. Dit zorgt ervoor dat de wielen een lichte rol hebben in combinatie met een hoog draagvermogen. Zeecontainer wielen zijn een onzichtbaar maar cruciaal onderdeel van de logistieke keten of magazijntechniek. Ze dragen bij aan de vlotte en efficiënte doorstroming van goederen, waardoor bedrijven efficiënter kunnen opereren. De twistlock wielen kunnen, in de meeste gevallen, met 1 a 2 personen verplaatst worden.

Toepassingen van Zeecontainer Wielen

Zeecontainer wielen worden niet alleen gebruikt voor het verplaatsen van zeecontainers over korte afstanden, maar vinden ook hun toepassing in magazijnen, chalets, bouwomgevingen en zware machinebouw. 

Zeecontainer wielen voor de scheepvaart

In de maritime sector spelen zeecontainer wielen een essentiële rol bij het efficiënt verplaatsen van goederen van A naar B. Of het nu gaat om scheepvaartterminals of distributiecentra, deze wielen bieden mobiliteit en flexibiliteit. Ze zorgen voor een soepele beweging van zware ladingen, waardoor het laden en lossen van containers aanzienlijk wordt vereenvoudigd.

Toepassingen in de bouwindustrie

In de bouwindustrie worden container wielen gebruikt voor verschillende doeleinden. Van het transporteren van bouwmaterialen op de bouwplaats tot het verplaatsen van prefab-elementen, deze wielen bieden stabiliteit en manoeuvreerbaarheid voor zeecontainers, ISO tanks maar ook plateau's met ISO hoeken. Hierdoor kunnen materialen efficiënter verplaatst of opgeslagen worden, wat resulteert in ruimte- & tijdsbesparing.

Industriële sectoren

Naast de scheepvaart en bouwsector vinden zeecontainer wielen ook hun weg naar diverse industriële toepassingen. Ze worden gebruikt in fabrieken en productieomgevingen om bijvoorbeeld zware machines of bulkgoederen te verplaatsen of op te slaan. De flexibiliteit en draagkracht van deze wielen maken ze ideaal voor intensief industrieel gebruik, waarbij ze bijdragen aan een soepele workflow en optimale productie-efficiëntie.

Factoren om rekening mee te houden:

Een goed gekozen zeecontainer wiel is van cruciaal belang voor efficiënt transport en opslag. Het is belangrijk om het het juiste wiel voor uw situatie te kiezen. Het correct gebruiken en inkopen van zeecontainer wielen vereist enige voorkennis over het twistlock-mechanisme, geschikte ondergronden, montageprocedures en het draagvermogen van het wiel.

1. Hoe werkt het Twistlock Mechanisme?

Het twistlock-mechanisme is het systeem waarmee de zeecontainer aan het zwenkwielsysteem wordt bevestigd. De twistlock is een gestandaardiseerd onderdeel dat zich vastklemt in een ISO 1161 hoek. Het bovenste gedeelte van een twistlock kan met 90 graden worden gedraaid door de hendel, waarmee de twistlock zich stevig vergrendeld in een ISO 1161 hoek. De twistlocks maken het koppelen en ontkoppelen van container wielen gemakkelijk onder diverse containers. Door de gestandaardiseerde afmetingen kunnen de wielen onder andere containers gebruikt worden.

2. Hoe worden de Container Wielen gemonteerd?

Container wielen

Een vlotte en veilige verplaatsing van zeecontainers is van essentieel belang in tal van industrieën. Het correct verplaatsen van deze containers vereist niet alleen de juiste apparatuur, maar ook een grondige kennis van veiligheidsprocedures. In dit artikel worden de cruciale stappen besproken om ervoor te zorgen dat de containerverplaatsing soepel en zonder incidenten verloopt. We kijken specifiek naar het belang van een vlakke ondergrond, de juiste apparatuur en het correct bevestigen van zeecontainerwielen.

- Een Vlakke Ondergrond

Voordat men begint met het verplaatsen van een zeecontainer, is het van groot belang om de ondergrond zorgvuldig te inspecteren. De ondergrond moet niet alleen vlak zijn, maar ook vrij van obstakels. Oneffenheden in het terrein kunnen tot problemen leiden tijdens het verplaatsingsproces. Het is raadzaam om eventuele oneffenheden glad te strijken voordat men begint met het verplaatsen van de container.

- Container optillen

Het gebruik van het juiste gereedschap is van cruciaal belang bij het verplaatsen van zware zeecontainers. Er zijn verschillende opties beschikbaar, waaronder een containerkrik, een vorkheftruck of een kraan. Het kiezen van het meest geschikte gereedschap hangt af van de specifieke situatie en het gewicht van de container. Het is essentieel om de juiste apparatuur te gebruiken om ongelukken te voorkomen.

- Bevestiging van Twist-Lock Systeem

Bij het verplaatsen van zeecontainers is het van groot belang dat de containerwielen correct worden bevestigd. Dit gebeurt doorgaans van onderaf, waarbij het container wiel in samenwerking met sleepwiel onder de hoek van de container wordt geplaatst. Vervolgens kan het twist-lock systeem vergrendeld worden in de hoekgieting voor een stevige bevestiging. Onze hoogwaardige zeecontainerwielen passen perfect in elke ISO 1161 hoekgieting, waardoor ze geschikt zijn voor diverse containermodellen.

- Veiligheidsvoorschriften

Het is van cruciaal belang om tijdens het hele proces waakzaam te blijven. In sommige gevallen kan de lading van een container ongelijk verdeeld zijn over de wielen als gevolg van een scheve belading, ongelijk terrein of aanwezigheid van obstakels. In dergelijke situaties is het noodzakelijk om extra voorzichtig te zijn. Wij adviseren om de lading van de container evenredig te verdelen en te controleren voordat dit wordt verplaatst. Bij twijfel over het laadvermogen dient u contact op te nemen met ons om mogelijke risico's te minimaliseren.

3. Voor welke ondergrond zijn de Zeecontainer Wielen geschikt?

Zeecontainer wielen zijn gemaakt om zware ladingen te dragen en soepel te bewegen, zelfs op verschillende soorten ondergronden. De keuze voor het juiste container wiel hangt af van verschillende factoren, waarvan de ondergrond één van de belangrijkste is.

- Harde ondergronden: beton, asfalt, fabrieksvloeren en magazijnen 

Zeecontainer wielen met een polyurethaan loopvlak zijn geschikt voor harde ondergronden zoals beton en asfalt. De polyurethaan band heeft een lichte demping en lage wrijvingscoëfficiënt in combinatie met een hoog draagvermogen. Dit zorgt ervoor dat container wielen gemakkelijk op ruwe oppervlakken verplaatst kunnen worden. Voor intern transport op fabrieksvloeren en magazijnen zijn zeecontainer wielen met polyurethaan banden ideaal. Deze banden laten geen strepen achter en beschermen de vloeren tegen beschadiging. Bovendien bieden ze een lage rol- en aanrijweerstand.

- Zachte ondergronden: gras, zand en aarde

Bij zachte ondergronden zoals grasvelden, zand en aarde is het cruciaal om zeecontainer wielen te kiezen met grote brede luchtbanden. Brede banden vergroten het contactoppervlak met de ondergrond, waardoor het gewicht van de lading gelijkmatig wordt verdeeld. Dit voorkomt dat de wielen wegzakken in de zachte bodem, waardoor het transport zonder problemen kan doorgaan. Deze eigenschappen zorgen voor een soepele rit, zelfs op oneffen wegen. De luchtbanden helpen bij het minimaliseren van trillingen en schokken, waardoor de lading in de container stabiel blijft, zelfs op ruwe terreinen. Deze zeecontainer wielen kunnen geleverd worden op aanvraag.

4. Het draagvermogen

Het draagvermogen van zeecontainer wielen bepaald hoeveel gewicht ze kunnen dragen zonder overbelast te raken. Het is van vitaal belang om het juiste draagvermogen te kiezen om te voorkomen dat de wielen slijten, beschadigen of zelfs breken. Het niet naleven van het juiste draagvermogen kan leiden tot ongelukken, beschadigingen en uitval voor bedrijven.

Het bepalen van het benodigde draagvermogen van zeecontainer wielen vereist een simpele berekeningen. Men moet rekening houden met het totale gewicht van de lading + het eigen gewicht wat vervolgens gedeeld wordt door drie. De berekening gaat als volgt:

- Deel het totale gewicht van de toepassing door 3 = Het gewenste draagvermogen per wiel

Voorbeeld:

Een lege 40 voet container weegt 4 kiloton en moet 5 kiloton kunnen vervoeren.

Draagvermogen = (4000 + 5000) / 3 = 3000 kg per wiel

Het uitgerekende draagvermogen is gebaseerd onder rollende omstandigheden met een snelheid van 4 k/m en een veiligheidsmarge voor een oneffen belading of ondergrond. Indien er hogere snelheden of oneffen belastingen worden gebruikt is het raadzaam om contact met ons op te nemen voor passend advies.

Drie Type Zeecontainer Wielen

Container wiel 150 mm met iso twistlockContainer wiel 250 mm met iso twistlock

1800 kg: Dit type zeecontainer wielen heeft een enkel wiel. Ze zijn geschikt voor lichtere ladingen en worden vaak gebruikt voor een 20 voets container die voor intern transport gebruikt wordt of verplaatst moet worden.

3000 kg: Deze zeecontainer wielen zijn ideaal voor gemiddelde tot zware ladingen van 9000 kg. Ze worden vaak gebruikt voor 40 voets zeecontainers.

4500 kg: De zware zeecontainer wielen zijn ontworpen om de meest zware ladingen te dragen, tot wel 13500 kg. Ze worden gebruikt voor speciale ladingen en situaties waarin extreme draagkracht vereist is

Container wiel eigenschappen

De container wielen zijn uitgerust met de onderstaande opties die de gebruiksvriendelijkheid op gebied van montage, veiligheid, rolweerstand en wendbaarheid verbeteren.

dubbele zwenkwielen rotatie

- Dubbele Wielen

Wielen met een dubbele constructie bieden een verbeterde wendbaarheid, dit is vooral handig bij manoeuvreren in kleine ruimtes. Het dubbele wielsysteem zorgt ervoor dat het middelpunt van draaikrans gecentreerd is tussen de twee wielen, hierdoor wordt de belasting gelijkmatig verdeeld over twee wielen. Dit creëert bij het zwenken een tegendraads rol van beide wielen, waardoor de zwenkrotatie wordt verminderd ten op zichtte van een enkel wiel. Daarnaast bieden dubbele wielen een lagere rolweerstand in combinatie met het behoudt van een fors draagvermogen.

- Rem mechanisme

De container wielen zijn ook leverbaar met een remsysteem, dit systeem blokkeert enkel het wiel waardoor de container niet kan verrollen op schuine oppervlakken of wind. Echter is het niet essentieel om te kiezen voor geremde wielen, vaak wordt, afhankelijk van het hoge draagvermogen, enige kracht vereist om de toepassing te verplaatsen.

- Richtingvastzetter

De draaikrans bezit een 4 richtingvastzetter die iedere 90 graden vastgezet kan worden. Dit stelt de gebruiker in staat om de rotatie van de draaikrans te blokkeren in een bepaalde richting aan zowel de voorkant als de zijkant en er een ''bokwiel'' van gemaakt wordt. Dit zorgt ervoor dat de wendbaarheid op een flexibele wijze veranderd kan worden. De container kan op de volgende manieren verreden worden:

Optie 1: Geen enkel zwenkwiel vastzetten met een richtingvastzetter. dit creëert de kortste draaicirkel met een maximale wendbaarheid, vaak wordt dit gebruik omgevingen waar de ruimte beperkt is.

Optie 2: Twee zwenkwielen vastzetten met een richtingvastzetter. Dit creëert hetzelfde effect als een transportkar met twee bokwielen en twee zwenkwielen. De wendbaarheid is goed te bedienen voor lange en rechte afstanden.

- Sleepwiel

Aan de achterkant van het zwenkwiel systeem zit een inklapbaar sleep/ neuswiel gemonteerd. Hierdoor kan het zwenkwiel op drie wielen in een driehoeksverhouding rechtop verreden worden onder een ISO Twistlock. Dit verbeterd de gebruiksvriendelijkheid tijdens het vastklemmen van een ISO-Twistlock onder een zware container, maar verlaagd ook de kans op arbeidsongevallen.

Toebehoren Zeecontainer Wielen

Naast het zwenkwielsysteem zelf zijn er verschillende accessoires beschikbaar om de functionaliteit en veiligheid te verbeteren.

trekstang zeecontainer wielen

- Trekstang

De trekstang, ook bekend als trekhaak, vormt een onmisbaar instrument voor het efficiënt transport van containers op wielen. Dit metalen verbindingsstuk, bevestigd aan de hoekstukken en aan een heftruck of tractor, maakt het moeiteloos en efficiënt om containers gemakkelijk te verrijden op langere afstanden zoals op laadperrons, havens en andere industriële locaties. De trekstang kan gemakkelijk vergrendeld worden in de hoeken met een draaibaar systeem, daarnaast heeft de stang aan het uiteinde een koppelingspunt waarmee het gekoppeld kan worden met een voertuig. Vaak worden de trekstangen aangekocht bij situaties waar de zeecontainer frequent wordt gebruikt om goederen te verplaatsen, met de trekstang wordt de logistieke geoptimaliseerd en tijdsbesparing gerealiseerd. 

- Duwstang

Een duwstang, oftewel een push bar is gemaakt om een container wiel veilig onder een zeecontainer te duwen. Een push bar wordt gekoppeld in twee vierkanten gaten die zich bevinden aan de zijkant van de zwenkgaffel. De
duwstangen zorgen ervoor dat een container wiel gemakkelijk onder een zware zeecontainer verreden en verplaatst kan worden. Door de juiste duwstang te gebruiken, kan de gebruiker soepel sturen en afstand houden van de container. Het gebruik van duwstangen vermindert aanzienlijk het risico op ongevallen tijdens het plaatsen van container wielen.

- Anti Diefstal Slot

Een anti diefstal slot, ook wel bekend als een wielklem voor containerwielen, fungeert als een extra beveiligingslaag. Het is ontworpen om containers volledig te blokkeren van enige rol, het beschermt tegen ongeoorloofde toegang en diefstal. De wielklem wordt stevig aan de spaken van de zwenkwielen bevestigd, waardoor elke vorm van rol onmogelijk wordt zonder de unieke insteeksleutel. Om een anti diefstal slot vast te zetten, plaatst de gebruiker het slot tussen de spaken in de breedte van het wiel. Vervolgens wordt de klem veilig vergrendeld met behulp van het slot. Een anti diefstal slot slot wordt vaak aangeschaft als een container op een openbaar terrein staat. 

Persoonlijk advies of maatwerk?

Interwiel biedt een standaard assortiment container wielen wielen die veelzijdig inzetbaar zijn voor zeecontainers, ISO tanks en hoekgietstukken. Echter begrijpen wij dat onze container wielen wellicht niet voldoende zijn voor uw situatie. Hiervoor bieden wij maatwerk wielen aan die zijn afgestemd op de gewenste specificaties en situatie. Mocht u hierover meer informatie willen kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons via [email protected]+31 (0)26 383 5988 of live chat.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0