Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,4/5 tm-google
Geleiderollen: Essentieel voor Efficiëntie

Geleiderollen: Essentieel voor Efficiëntie

Datum: 6 December 2023 Auteur:Kay Verhalle minuten lezen
Geleiderollen vormen een essentieel onderdeel in diverse technische toepassingen, waaronder transportsystemen, conveyors, sorteerbanden, liftinstallaties, mechanische geleiding van bewegingen in machines, en schuifdeur geleiding. Deze rollen spelen een cruciale rol in het soepel laten verlopen van processen en het waarborgen van betrouwbaarheid. Dit artikel belicht gedetailleerd de diverse aspecten van geleiderollen, van hun belang in specifieke toepassingen tot selectiecriteria en toekomstige ontwikkelingen in geleidingstechnologie.

Belang van Geleiderollen:

Geleiderollen zijn in essentie kleine wielen die een cruciale rol in geleidingssystemen door een vlotte en stabiele beweging van objecten te garanderen. Ze zijn van origine ontwikkeld om de wrijving en slijtage van het getransporteerde object te verminderen, dit resulteert voor transportsystemen lagere onderhoudskosten, minder kans op uitval en geen slijtage aan het object.

Toepassingen van Geleiderollen:

Liftinstallaties: De geleiderollen zorgen voor een soepele verticale beweging. Hierdoor wordt niet alleen de levensduur van de lift verlengd, maar wordt ook het comfort en veiligheid van de gebruikers verhoogd. in liftinstallaties voor gebouwen of gevels worden vaak aandrijfwielen, geleiderollen of kabelschijven toegepast. Voor geleiderollen zitten ze vaak mechanisch verwerkt in een kabelsysteem.

Mechanische Geleiding in Machines: Geleiderollen kunnen ook gebruikt worden voor mechanische geleidingen in machines. Er zijn veel diameters, breedtes en asgaten beschikbaar waardoor geleiderollen makkelijk verwerkt kunnen worden in een ontwerp. De geleiderollen zorgen voor een nauwkeurige beweging door middel van een precisiekogellager, wat de kans op uitval en slijtvastheid verbetert. De wrijving wordt beperkt tot een minimale weerstand, dit komt door middel van een precisiekogellager en een polyurethaan loopvlak. Door de wrijving te verminderen dragen geleiderollen bij aan het verminderen van slijtage aan de geleiderolzelf, maar ook het object waarover het geleid. Dit resulteert in veel gevallen in minder onderhoud en lagere operationele kosten.

Geleiderollen in Schuifdeur Geleiding: In schuifdeur geleidingssystemen worden diverse wielen toegepast, afhankelijk van de grootte. Voor bijvoorbeeld magazijn roldeuren worden er vaak geleidingswielen toegepast zoals flenswielen, groefwielen en geleidingsrollen. Bij lichte schuifdeuren worden er diverse type geleidingsconstructies toegepast van kleine geleiderollen, naar bokwielen maar ook verende wielen.

Kenmerken van Hoogwaardige Geleiderollen:

Bij het inkopen van geleiderollen is het essentieel om rekening te houden met diverse factoren zoals materiaalkeuze op basis van duurzaamheid en onderhoud maar ook belastbaarheid en demping. 

Materiaalkeuze: Onze geleiderollen zijn standaard leverbaar in het polyamide, polyurethaan en Vulkollan. Alle materialen bieden een langdurige werking, echter is het belangrijk om de belangrijkste eigenschappen van ieder loopvlak materiaal te begrijpen:

- Polyurethaan wordt rondom een precisiekogellager geïnjecteerd en biedt door de hardheid (Shore A 92 - 95) een goede demping. Polyurethaan combineert de elasticiteit van rubber met het draagvermogen en slijtvastheid van Nylon. Polyurethaan is daarom voor geleiderollen de meest gebruikte materiaalsoort.

- Polyamide is ten opzichte van polyurethaan een stuk harder, wat resulteert in een hoger draagvermogen en een hogere slijtvastheid. Echter biedt nylon geen demping en kan in sommige gevallen minder gebruiksvriendelijk zijn. 

- Vulkollan is de meest superieure polyurethaansoort die beschikbaar is. Dit loopvlak wordt met name toegepast in verfijnde industrieën voor hoogwaardige toepassingen, waar hoge normen als industriestandaard worden gehanteerd. Vulkollan heeft een hoge treksterkte en slijtvastheid onder hoge snelheden en langdurige belasting.

Alle geleiderollen zijn bestand tegen intensief gebruik en tegelijkertijd gemakkelijk te onderhouden. Dit vermindert downtime en verlengt de levensduur van het gehele systeem. 

Het voornaamste voordeel van onze geleiderollen zijn de talloze maten, varianten en materiaalsoorten die leverbaar zijn uit voorraad. Bij de ontwikkelingsfase van bijvoorbeeld een nieuwe machine is er altijd een gat tussen de ideale en theoretische oplossing ten opzichte van de beschikbare en economisch haalbare oplossing. Bij het selecteren van geleiderollen is het essentieel om rekening te houden met de materiaalsoort eigenschappen zoals hierboven besproken maar ook de belastbaarheid en rolweerstand. Een geleidingswiel met een groter wieldiameter en kogellager biedt een lagere rolweerstand t.o.v. kleinere varianten. Diverse implementaties bewijzen dat investeren in kwaliteitsvolle geleiderollen zich vertalen in kostenbesparingen op lange termijn, dit wordt voornamelijk gerealiseerd door verminderd onderhoud en hogere verbeterde betrouwbaarheid.

Vragen of persoonlijk advies?

Naast onze standaardoplossingen leveren wij ook diverse maatwerk oplossingen voor diverse fabrieken met productie- en assemblagelijnen, maar ook OEM'ers met eindproducten. Wij hebben de ervaring en know-how in huis om diverse geleiderollen op maat te produceren die volledig voldoen aan uw wensen en behoeften. Mocht u meer informatie willen over onze maatwerk of standaard mogelijkheden, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen via [email protected]+31 (0)26 383 5988 of live chat. Wij helpen u graag bij het vinden van de meest optimale oplossing.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de functionaliteit van de website goed werkt, het analyseren van website verkeer en om advertenties te personaliseren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Vergelijk producten0