Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
Uitgebreid: Kogelpotten

Uitgebreid: Kogelpotten

Datum: 5 Juli 2023 Auteur:Kay Verhalle minuten lezen
Als leverancier binnen de transporttechniek hebben wij ons assortiment kogelpotten verbeterd. De kogelpotten zijn op dit moment in grote getallen uit voorraad leverbaar, zijn scherp geprijsd en zijn vervaardigd volgens strikte normen en bieden betrouwbare prestaties in diverse toepassingen. Wij leveren verschillende materialen, waaronder staal, roestvrij staal en kunststof. Daarnaast bieden we diverse series kogelpotten, zodat u de juiste keuze kunt maken op basis van uw toepassing, belastingseisen en montagevorm. 

Wat zijn kogelpotten?

Kogelpotten, ook wel bekend als kogelrollen, zijn veelgebruikte componenten als industrie rollen in de transporttechniek. Ze kunnen gebruikt worden voor kogelroltafels waarop goederen getransporteerd worden, maar ook voor lineaire geleidingen binnen machines of voor geleiding ondersteboven. Een kogelpot bestaat uit een draagkogel met ondersteunende kogels geperst in een stalen ''pot'' met flens. De opbouw zorgt voor een optimale verdeling van de belasting en minimaliseert wrijving, waardoor de kogelpotten een efficiënte bijdragen leveren aan een lineaire geleiding.

Waarvoor worden kogelpotten gebruikt?

Kogelpotten worden op grote schaal gebruikt in verschillende toepassingen binnen de transport- en geleidingstechniek. Het voordeel van kogelpotten is dat ze geschikt zijn voor lineaire en zijwaartse bewegingen, hierdoor kunnen objecten flexibel bewogen worden.

Kogelpotten worden op verschillende manieren toegepast in de transporttechniek, met name in de volgende veelvoorkomende toepassingen: transportbanden, lineaire geleidingen en automatiseringssystemen.

Transportbanden: Kogelpotten worden vaak gebruikt in transportbanden of kogelroltafels om een efficiënte lineaire en zijwaartse beweging van de lading te garanderen. Ze worden evenredig geplaatst op op de transportband om wrijving te verminderen en de belasting gelijkmatig te verdelen. De kogelpotten fungeren als rollende elementen tussen de transportband en de lading, waardoor de wrijving tussen de twee oppervlakken wordt verminderd. Dit vermindert de energie die nodig is om de lading te verplaatsen en zorgt voor een soepele doorvoer van materialen.

Lineaire geleidingen: In lineaire geleidingssystemen worden kogelpotten gebruikt om de lineaire beweging van een object te vergemakkelijken. Ze worden meestal geplaatst tussen een geleidingsrail en een bewegend onderdeel, zoals een geleider of een geleiderails. De kogelpotten zorgen voor een soepele en nauwkeurige beweging door de wrijving te verminderen en de belasting gelijkmatig te verdelen. Dit maakt het mogelijk om objecten met minimale weerstand langs de geleiding te verplaatsen, wat vooral belangrijk is bij precisiebewerkingen of in situaties waarin een vloeiende lineaire beweging vereist is.

Automatiseringssystemen: Kogelpotten spelen ook een belangrijke rol in automatiseringssystemen, waar ze worden gebruikt om bewegende onderdelen te ondersteunen en soepel te laten bewegen. Bijvoorbeeld, voor sorteermachines worden kogelpotten gebruikt om de lading efficiënt van A naar B te transportteren.

Over het algemeen spelen kogelpotten een cruciale rol in de transporttechniek door de wrijving te verminderen, de belasting gelijkmatig te verdelen en soepele bewegingen mogelijk te maken. Ze dragen bij aan de efficiëntie, betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van verschillende transporttoepassingen, waardoor materialen en objecten efficiënt kunnen worden verplaatst in verschillende industriële sectoren.

Series kogelpotten

Interwiel biedt verschillende series kogelpotten aan om aan de specifieke eisen van diverse toepassingen te voldoen. Enkele veelvoorkomende series zijn:

Standaard kogelpot 910 Serie:

Standaard kogelpot serieDe standaard kogelpot bestaat uit een geperste behuizing met krans en een draagkogel. De ingebouwde kogel rolt op meerdere ondersteunende kogels om een lage frictie te creëren. Het is geschikt voor transport tot ½ m/s. De tussenruimte wordt berekend door de kortste lengte van het te vervoeren object te delen door 3,5. De kogelpot kan bevestigd worden met een bevestigingsclip of met een passing waarop de krans rust. 

UFO kogelpot 912 serie

UFO kogelpot serieDe UFO ook wel bekend als een saturn kogelpot heeft een bredere flens met meerdere bevestigingsgaten. De ingebouwde kogel rolt op meerdere ondersteunende kogels om een lage frictie te creeeren. Het is geschikt voor transport tot ½ m/s. De tussenruimte wordt berekend door de kortste lengte van het te vervoeren object te delen door 3,5. De kogelpot kan bevestigd worden met een bevestigingsclip of met een passing waarop de krans rust.

Verschillende materialen kogelpotten

Kogelpotten worden vervaardigd uit diverse materialen, die elk hun eigen unieke eigenschappen en voordelen hebben. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende materialen die gebruikt worden voor kogelpotten:

  1. Staal: Stalen kogelpotten zijn de meest voorkomende keuze voor standaard toepassingen. Ze zijn geschikt voor toepassingen met hoge belastingen en snelheden ½ m/s.

  2. Roestvrij staal: Roestvrijstalen kogelpotten hebben uitstekende corrosiebestendigheid en zijn ideaal voor omgevingen met vocht en chemicaliën. Ze worden vaak gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische sector.

  3. Kunststof: Kunststof kogelpotten worden voornamelijk gebruikt als er om slijtage of schade te voorkomen op kwetsbare objecten die worden getransporteerd. 

Maatwerk kogelpotten

Kogelpotten zijn veelzijdige componenten die in diverse industrieën worden gebruikt voor het transporteren en positioneren van objecten. Naast de standaardmogelijkheden zijn er meer kogelpotten leverbaar.

  1. Niet-gesmeerde kogelpotten: Voor bijvoorbeeld de verpakkingsindustrie kan het wenselijk zijn om kogelpotten niet-gesmeerd te leveren. Hierdoor worden lichte vetsporen op objecten voorkomen. 

  2. Materialen met hogere demping: Voor zeer gevoelige producten, zoals glaswerk, kan het gebruik van kogelpotten te hard zijn. Vaak wordt er dan gebruik gemaakt van polyurethane of rubberen glastafel bolwielen. Materialen zoals polyurethaan of rubber worden gekozen vanwege hun vermogen om schokken en trillingen te absorberen, waardoor de kans op beschadiging van de delicate voorwerpen wordt verminderd.

  3. Geveerde kogelpotten: Voor toepassingen waarbij demping en trillingscontrole cruciaal zijn, kunnen geveerde kogelpotten worden geleverd. Deze speciale uitvoeringen hebben ingebouwde veren die extra demping bieden en trillingen minimaliseren. Ze zijn bijvoorbeeld nuttig in situaties waarbij het nodig is om gevoelige apparatuur of meetinstrumenten te beschermen.

  4. Zwaarlast kogelpotten: Voor het hanteren van zware belastingen kunnen zwaarlast kogelpotten worden vervaardigd. Deze speciale varianten zijn ontworpen om grote gewichten te dragen en tegelijkertijd soepele en nauwkeurige bewegingen mogelijk te maken. 

  5. Speciale uitvoeringen met draadstiftbevestiging: Om aan specifieke montagebehoeften te voldoen, kunnen kogelpotten worden geleverd met een draadstiftbevestiging aan de onderkant. Hierdoor kunnen ze eenvoudig worden bevestigd in een getapte schroefdraad passing. 

Al deze maatwerkopties stellen bedrijven in staat om kogelpotten aan te passen aan de unieke eisen van hun toepassingen. Of het nu gaat om het vermijden van vetsporen, het beschermen van kwetsbare producten, het beheersen van trillingen, het hanteren van zware belastingen of het bieden van speciale bevestigingsmogelijkheden, maatwerk kogelpotten kunnen een waardevolle oplossing bieden. Mocht u meer informatie willen over de mogelijkheden, neem vrijblijvend contact met ons op via [email protected]+31 (0)26 383 5988 of live chat.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0