Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
Polyamide of polyurethaan wielen?

Polyamide of polyurethaan wielen?

Datum: 6 Maart 2023 Auteur:Kay Verhalle minuten lezen
Bij het kiezen van wielen voor transportkarren is het belangrijk om te overwegen welk materiaal het meest geschikt is voor de specifieke toepassing en omgeving. Twee veelgebruikte materialen zijn polyurethaan en polyamide. Hoewel beide materialen duurzaam en bestand zijn tegen slijtage, hebben ze verschillende unieke eigenschappen die ze geschikt maken voor verschillende toepassingen. In dit blog zullen we de belangrijkste verschillen tussen polyurethaan en polyamide wielen uitleggen, evenals de verschillende varianten van elk materiaal en welke eigenschappen het meest geschikt zijn voor verschillende toepassingen.

Wat is Polyurethaan?

Polyurethaan oftewel PU is een soort kunststof wat de hardheid heeft van polyamide in combinatie met elasticiteit van rubber. Het materiaal is bekend om zijn uitstekende slijtvastheid, hoge belastbaarheid, chemische resistentie en duurzaamheid. Polyurethaan kan geproduceerd worden in verschillende hardheden en kan daarom worden aangepast aan verschillende toepassingen, van zeer zachte schuimmaterialen tot zeer harde elastomeren. Voor industriele wielen zoals zwenkwielen, heftruckwielen en geleiderollen wordt polyurethaan veelal toegepast.

Welke type polyurethaan wielen zijn er?

In de basis worden er voor PU wielen twee type polyurethaan toegepast met diverse type velgen. Binnen het productieproces van polyurethaan zijn er hoofdzakelijk twee vormen mogelijk namelijk:

- Gespoten oftewel er wordt polyurethaan middels een spuitgiet proces geïnjecteerd rondom de velg. Het polyurethaan materiaal wordt in een injectieapparaat geplaatst en injecteert het met de juiste druk en temperatuur, waardoor binnen enkele seconden het loopvlak verbonden zit aan de velg.

- Gegoten polyurethaan wordt met vulkanisatieapparatuur aangebracht op de velg met de juiste temperatuur en druk. Vervolgens worden de moleculen van het materiaal verbonden, zodat er een uitstekende aanhechting en tolerantie ontstaat.

De eigenschappen verschillen per velg combinatie en de keuze is afhankelijk van de toepassing in combinatie met de omstandigheden waarin het wordt gebruikt. 

Polyurethaan gespoten + polyamide velg polyurethaan gespoten wiel met polyamide velg

De minst kostbare oplossing binnen het polyurethaan segment zijn gespoten pu wielen met een polyamide velg. Dit komt doordat het productieproces en het materiaal polyamide minder kostbaar is dan gegoten pu op een ijzeren velg. Dit wiel is in de basis duurzaam en onderhoudsvrij. In vergelijking met de onderstaande uitvoeringen is dit de lichtste variant. Veelal wordt deze combinatie toegepast voor toepassingen die intensief gebruikt worden maar niet onder extreme omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan magazijn karren, apparaten en werkbanken.

Polyurethaan gegoten + aluminium velgPolyurethaan gegoten wiel met aluminium velg

Bij zwaardere uitvoeringen van zwenkwielen en wielen wordt er polyurethaan gegoten rondom een aluminium velg. Een gevulkaniseerd loopvlak is dikker en massiever dan een gespoten wiel. Gevulkaniseerd polyurethaan heeft een zeer hoge slijtvastheid en kan zeer intensief gebruik weerstaan. In combinatie met de aluminium velg kan het wiel onder grove industriële omstandigheden lang mee gaan. Dit type wiel wordt toegepast voor middelzware zwaarlast zwenkwielen en bokwielen tot 1000 kg draaglast.

Polyurethaan gegoten + gietijzer velgPolyurethaan gegoten wiel met gietijzer velg

De meest zware uitvoering binnen polyurethaan bezitten een gietijzeren kern. Een gietijzeren kern heeft een hogere dichtheid en een hoger koolstofgehalte dan aluminium, wat resulteert in een hogere treksterkte en compressiesterkte. Dit betekent dat gietijzer beter bestand is tegen druk en trekkrachten en minder snel zal buigen of breken dan aluminium. Dit type wiel zit in het zwaarste segment van zwaarlastwielen, het wordt bijvoorbeeld toegepast in zwenkwielen en bokwielen met een staal gelaste vork van 8 mm dik. Er wordt gekozen voor dit type wiel als er een hoge draaglast nodig is of als het wiel zeer bestendig moet zijn tegen grove omstandigheden zoals kans op botsingen, oneffen ondergronden of zeer grof gebruik van de toepassing. 

Wat is polyamide?

Polyamide is een polymeer oftewel een soort nylon. Het staat bekend om zijn hoge treksterkte, slijtvastheid en taaiheid. Deze eigenschappen maken het een populaire keuze voor toepassingen waarbij het wiel veel belasting moet dragen en bestand moet zijn tegen slijtage. Polyamide heeft een hardheid van ca. 80 shore D en bevat uitstekende mechanische mogelijkheden om te bewerken voor een specifieke toepassing.

Welke type polyamide zijn er?

Voor nylon wielen zijn er twee type polyamide beschikbaar:

- PA6 ofwel Polyamide 6, is een algemene term voor nylon dat vaak wordt gebruikt in de productie van diverse soorten kunststof producten en onderdelen. Het wordt gekenmerkt door zijn hoge sterkte, slijtvastheid en robuustheid. Het wordt vaak gebruikt voor toepassingen zoals transportkarren, dolly's, en gereedschap trolleys. Dit is het meest voorkomende type nylon wiel uit ons assortiment. Nylon wielen zijn zeer slijtvast, robuust en hebben een lage rolweerstand, dit resulteert in een lange levensduur bij intensief gebruik. Ten opzichte van PU wielen zijn nylon wielen harder, waardoor ze een lagere schokdemping hebben en het meest geschikt zijn voor vlakke ondergronden. Nylon wielen produceren over het algemeen meer trillingen dan polyurethaan wielen waardoor dit kan leiden tot meer geluid en ongemak voor de gebruiker. Als u op zoek bent naar wielen met een betere schokdemping, minder trillingen en betere roleigenschappen, dan zijn polyurethaan wielen wellicht een betere keuze dan nylon wielen. Echter, als u op zoek bent naar goedkopere wielen die geschikt zijn voor vlakke ondergronden dan zijn nylon wielen nog een goede keuze zijn.

- PA6G is een giet-polyamide wat nog meer sterkte, slijtvastheid en robuustheid biedt ten opzichte van PA6. Gietnylon wielen wordt meestal toegepast bij toepassingen die een extreme hoeveelheid draaglast bezitten. Enkele voorbeelden zijn chalet-transport, mechanische constructies verplaatsen of als aandrijfwiel. Voor zwenkwielen en bokwielen met gietnylon wielen zijn enkele standaard uitvoeringen leverbaar, maar ook is er maatwerk mogelijk voor specifieke toepassingen.

Polyamide of polyurethaan wielen?

Kort samengevat, zijn er zowel voordelen als nadelen verbonden aan zowel polyamide (nylon) als polyurethaan wielen. Polyamide wielen zijn even duurzaam als polyurethaan wielen. Bij zeer robuust, industrieel en intensief gebruik bied polyurethaan meer mogelijkheden qua velgen, waarbij polyamide de lichtste uitvoering is en gietijzer het meest zwaar. Polyurethaan wielen met aluminium of gietijzer velg zijn beter bestand tegen zeer robuust gebruik in combinatie met hogere draagvermogens. Welk type wiel het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, hangt af van verschillende factoren, zoals de omgeving waarin het wiel wordt gebruikt, de gewichtscapaciteit die nodig is en het soort oppervlak waarop het wiel zal rollen. Polyurethaan is ten opzichte van nylon en rubber superieur qua rijeigenschappen, daarom zal polyurethaan in de meeste gevallen de beste keuze zijn voor uw toepassing. Nylon is het overwegen waard als het gebruiksgemak voor uw toepassing niet tot weinig van toepassing is, daarvoor biedt nylon een zeer lange levensduur tegen een scherpere prijs. Het is belangrijk om alle eigenschappen en voordelen van elk type wiel zorgvuldig af te wegen voordat u een keuze maakt. Voor vragen, advies of een offerte kunt u vrijblijvend contact opnemen via: +31 (0)26 383 5988, [email protected] of via live chat.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0