Gratis levering vanaf 50,- excl.
Voor 15:00 besteld, direct verzonden!
Zakelijk - Op rekening mogelijk
Voor bedrijven en particulieren
4,5/5 tm-google
Polyurethaan wielen

Polyurethaan wielen

Datum: 26 April 2023 Auteur:Kay Verhalle minuten lezen
Polyurethaan wielen of zwenkwielen zijn gemaakt van een synthetisch polymeer materiaal dat vaak wordt gebruikt als een alternatief voor rubber. Polyurethaan heeft een aantal voordelen ten opzichte van rubber, waaronder een hogere slijtvastheid, weerstand tegen scheuren en een hoger draagvermogen. Daarnaast biedt polyurethaan meer demping ten opzichte van kunststof wielen. Polyurethaan combineert het hoge draagvermogen van kunststof met de elasticiteit van rubber. Daarom worden polyurethaan wielen vaak gebruikt voor industriële toepassingen waar hoge belastingen en intensief gebruik vereist zijn, zoals in de productie, logistiek en transport. Ook kunnen ze toegepast worden onder meubels, apparaten en medische apparatuur vanwege hun stille en soepele werking.

Wat zijn polyurethaan wielen?

Polyurethaan wielen ook wel bekend als pu, is een soort kunststof materiaal dat de elasticiteit van rubber heeft en de hardheid van nylon. Polyurethaan kan gebruikt worden als loopvlak voor een polyurethaan zwenkwiel, maar ook als aandrijfwiel voor heftrucks of waterzuivering installaties. Polyurethaan is een synthetisch materiaal dat ontstaat door het chemische proces van polymerisatie. PU wielen kunnen op twee manieren geproduceerd worden namelijk door het spuit- of gietproces. Beide processen hebben zijn unieke eigenschappen en voordelen, zo is gegoten polyurethaan slijtvaster en heeft het een hoger draagvermogen ten opzichte van gespoten polyurethaan. Voor beide processen zijn er diverse maten, kleuren, wiellagers en velg combinaties leverbaar.

De eigenschappen van polyurethaan wielen

Polyurethaan wielen bieden verschillende voordelen ten opzichte van andere loopvlak materialen. Polyurethaan heeft een uitstekende slijtvastheid bij intensief gebruik. Dit maakt ze zeer geschikt voor toepassingen waarbij de wielen regelmatig over ruwe oppervlakken rollen of onderhevig zijn aan zware belasting.

  1. Duurzaamheid: Polyurethaan zwenkwielen zijn slijt- en scheurvast en kunnen zware lasten dragen, waardoor ze ideaal zijn voor industriële toepassingen die intensief gebruikt worden. Polyurethaan gaat, afhankelijk van de gebruiksfrequentie, jarenlang mee.

  2. Hoge belastbaarheid: Wat betekent dat ze grote gewichten kunnen dragen zonder te vervormen. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen waarbij zware lasten worden vervoerd, zoals industriële karren, transportbanden en magazijnwagens.

  3. Chemische bestendigheid: PU wielen zijn bestand tegen chemicaliën, oliën en oplosmiddelen, waardoor ze geschikt zijn voor het gebruik in fabrieken, laboratoria en voedingsverwerking omgevingen.

  4. Geluidsarm: Polyurethaan zwenkwielen zijn over het algemeen stiller dan polyamide wielen, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in omgevingen waar lawaai hinderlijk kan zijn.

  5. Lichte demping: Polyurethaan heeft een lichte demping waardoor het optimaal verrijd op een vlakke of ruwe ondergrond. Ook voorkomt het spoorvorming en beschadiging aan het oppervlak.

Het verschil tussen andere polyurethaan materialen: 

Er zijn twee belangrijke productiemethoden voor polyurethaan wielen: gespoten (geïnjecteerd) polyurethaan en gegoten (gevulkaniseerd) polyurethaan. Elk van deze methoden heeft zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen:

  • Geïnjecteerd polyurethaan: Gespoten oftewel geïnjecteerd polyurethaan wordt onder een bepaalde druk, in een hoog tempo, geïnjecteerd rondom een velg in een matrijs. Het gevormde wiel is relatief eenvoudig en efficiënter geproduceerd ten opzichte van het productieproces van gevulkaniseerd polyurethaan. Dit komt doordat het niet nodig is om een vulkanisatieproces uit te voeren, waardoor het proces sneller en goedkoper is. Geïnjecteerde polyurethaan wielen hebben vergelijkbare roleigenschappen als gevulkaniseerd polyurethaan maar hebben een lagere draagcapaciteit en zijn minder slijtvast. Het is geschikt voor een breed scala toepassingen zoals reguliere transportkarren, apparaten en werkbanken.

  • Gegoten polyurethaan: Gegoten oftewel gevulkaniseerd polyurethaan wordt met vloeibaar polyurethaan gegoten rondom een velg of kern. Het gevormde product wordt vervolgens uitgehard in een oven onder een bepaalde temperatuur waardoor er een massieve band en sterke chemische binding ontstaat. Dit proces, dat bekend staat als vulkanisatie, is essentieel om de duurzaamheid en sterkte van het polyurethaan te garanderen. Dit proces resulteert in een hoogwaardige oplossing wat zeer slijtvast, duurzaam en een uitstekende weerstand biedt tegen chemische stoffen, oliën en oplosmiddelen. Gevulkaniseerd polyurethaan wordt vaak gebruikt in toepassingen waar hoge belastingen en een lange levensduur vereist zijn, zoals zware industriële toepassingen die intensief gebruikt worden.

    Een andere variant van polyurethaan is Vulkollan, dit is het meest krachtige materiaal beschikbaar. Het is veelvoorkomend in geleiding installaties, heftrucks of pallettrucks die zeer intensief gebruikt en een maximale levensduur dienen te hebben. Daarnaast kan de hardheid van gegoten polyurethaan aangepast worden van met een vergelijkbare hardheid als elastisch rubber (Shore 60 A) tot en met een standaard polyurethaan hardheid van 92 shore A. Het voordeel hiervan is dat de mate van demping aangepast wordt terwijl het materiaal de slijtvaste eigenschap behoud. 

Voorraad polyurethaan wielen van Interwiel

Onze collectie polyurethaan wielen omvat verschillende opties die voldoen aan diverse behoeften en toepassingen. Of u nu op zoek bent naar zwenkwielen voor industriële karren, aandrijfwielen voor heftrucks of andere toepassingen, wij hebben de juiste oplossing voor u. Mocht u vragen hebben of deskundig advies nodig hebben, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen via [email protected]+31 (0)26 383 5988 of de live chat.

Neem contact op
* Verplichte velden Verstuur
Vergelijk producten0